Samuraj.cz

Solární energie - jaké jsou její výhody a nevýhody?

Rita Jaroszová

Solární energie je tzv. obnovitelným zdrojem. Tedy jedním z mnoha. Rozhodně se o ní poslední dobou hodně diskutuje. Díky solárním panelům dokážeme efektivně zpracovat sluneční paprsky a přeměnit je na pro nás velmi potřebnou energii.

 

Návratnost vstupní investice se odhaduje asi na 6 let. Téměř všechny solární systémy nejsou nijak technicky náročné. Jsou robustní, mají dlouhou životnost a díky nim ušetříte spoustu energie. Solární systémy mají spoustu výhod, díky kterým ji mnoho států podporuje.

 

Výhody solární energie

 

Slunce je nevyčerpatelným zdrojem energie. Sluneční energie je zcela zdarma, tudíž kromě vstupní investice do nákupu solárních panelů a jejich připojení už nic neplatíte. Obsluha solárních panelů je jednoduchá. Solární systémy lze instalovat i v husté městské zástavbě oproti vodním nebo větrným elektrárnám. Solární panely mají dlouhou životnost. Záruka je 15 - 20 let. Po 20 letech se účinnost postupně snižuje, ale panely zůstanou funkční klidně i 50 let. Díky využívání solární energie se omezuje spotřeba fosilních paliv, které mají za následek nejen globální oteplování, ale i znečištění přírody. Energie získaná díky solárním panelům nahradí 20 - 50 %  potřeby tepla k vytápění a k ohřevu vody nahradí až 70 % potřeby tepla.

 

Najdou se ale i nějaká negativa

 

Solární energii nemůžeme využít jako samostatný zdroj. Sluneční záření se v průběhu roku mění. Abychom měli dostatek energie po celý rok, je nutné využít i jiný zdroj energie. V noci se také nemůžete spoléhat na solární energii. Proto si zařiďte doplňkový zdroj energie. Pořízení solárních panelů není levná záležitost. Před zapojením solárních panelů musíte nejprve upravit objekt, na který je budete umísťovat. Mělo by se provést zateplení, musíte upravit topné soustavy a podobně.

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.