Sniper – skrytý bojovník

Sniper je velmi oblíbená postava filmového plátna. Stačí vzpomenout úspěšného Nepřítele před branami. Mnoho lidí si myslí, že jde jen o to zamířit a vystřelit. Ale že je potřeba řada složitých výpočtů a extrémní výdrž, o tom už se tolik nemluví…
Muž se samopalem, označován jako sniper

Sniper jako označení odbornosti

Termín Sniper je znám od roku 1824, ale původní význam spíše označuje ostrostřelce (v originále sharpshooter). Anglické sloveso „to snipe” se vžilo mezi britskými vojáky v Indii ve významu „střílet z úkrytu”. Byla to i narážka na lov ptáka, ke kterému velmi obtížné se přiblížit. Ti kteří to zvládli byli označování jako Snipeři.

Sniper nebo sharpshooter?

Rozdíl mezi těmito dvěma slovy je v zaměření konkrétního vojáka.

Sniper (odstřelovač)

jeho cílem je zmást nepřítele, krýt útoky či ústup dalších jednotek, eliminovat konkrétní osoby či vyšší důstojníky, v současné době i navádět některé druhy raket apod.

Sharpshooter (ostrostřelec)

označuje odstřelovače, který působí v rámci nějaké jednotky
jeho úkolem je vyhledávání a likvidace kulometčíků, střelců v maskovaných postech a dalších cílů podobného typu
vzhledem k povaze úkolů používají spíše samopaly

Sniper česky – odstřelovač nebo ostřelovač?

V češtině se využívá obou výše zmíněných slov, ale upřednostňuje se první – odstřelovač.

Snipeři v různých službách

Snipeři v US army

  • dobrovolníci, kteří jsou vybráni na základě výjimečných schopností
  • mohou být trénováni jako FAC (určují přesné souřadnice pro letecké útoky), FO (určují cíle pro dělostřelectvo) či MFC (označují cíle pro minomety)

Snipeři u policie

  • tito odborníci jsou trénováni, aby stříleli až na poslední chvíli, kdy dochází k přímému ohrožení života
  • typická vzdálenost jejich útoků je mezi 100 a 50 metry
  • většinou střílí za účelem okamžitého zabití, jiné varianty jsou spíše výjimečné
  • vzhledem k dostupné přesnosti bylo provedeno hodně zkoušek, při kterých sniper vystřelil z rukou útočníka zbraň, ale tato metoda se neosvědčila (buď nedošlo ke zničení zbraně, nebo právě naopak došlo ještě ke zranění rukojmích)

Sniper a jeho výcvik

Dobrý trénink, který vypiluje schopnosti snipera k dokonalosti je nezbytný. Vojenští snipeři se musí naučit, jak využívat všech možných druhů kamufláže a úkrytů. Důležité jsou pozorovací schopnosti, stejně jako schopnost přesně střílet v jakýchkoliv podmínkách. Při výcviku jsou vystříleny tisíce nábojů týdny a týdny, než se vojákovi dostanou „do krve” správné návyky.
Snipeři jsou trénováni až do takových podrobností, že mají dýchat zhluboka a před výstřelem vydechnout. Někteří instruktoři jdou ještě dále s tím, že učí vojáky střílet mezi údery srdce, což ještě více zvyšuje přesnost.
Efektivní odstřelování může obsahovat pobyt na jedné pozici po několik dní. Únava a ztuhlost svalů, které jsou přinuceny setrvat v jedné pozici je nepopsatelná. A vykonávání tělesných potřeb do batohu, tašky či speciálního kontejneru je samozřejmostí. Což už se ve filmech moc nezmiňuje…

Snipeři a jejich rekordy

Současný rekord pro zabití na nejdelší vzdálenost je 2430 metrů. Úspěšným střelcem byl kanadský sniper Rob Furlong a překonal tak rekord z dob Vietnamské války, kdy Carlos Hathcock zasáhl cíl na vzdálenost 2250 metrů.

Sniper – kam to sakra míříš?!

Jak bylo zaznamenáno, 3. dubna 2003 desátníci Matt a Sam Hughesovi, dva snipeři Royal Marines, v Íráku zviklidovali několik cílů na vzdálenost kolem 860 metrů, přičemž kvůli silnému větru museli mířit přesně 17 metrů doleva od cíle!!
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Fenomén Nightwork
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies