Skuteční transformeři

Kdo z nás si v nějakém bodě nehrál rád s auty a s roboty? Není proto divu, že Transformeři jsou tak populární, když jsou to roboti měnící se v auta. Kdyby se tak dali vyrobit doopravdy... Počkat, ono to prej brzo půjde.

Postavička z filmu Transformers

Modulární kdesicosi

Zdroj: isi.eduAby se robot mohl přeměňovat z jednoho tvaru na jiný, existují normálně už v podobě prototypů lepší technická řešení, než na základě jakého by se měli přeměňovat sami autoboti i deceptikoni. Ti jsou schopní se přeměnit jenom v jeden zafixovaný jiný tvar - auto nebo nějaký jiný dopravní prostředek. Takzvaní "modulární" roboti se naopak můžou přeskládat teoreticky do jakéhokoliv tvaru, protože nejsou vyrobení z jednoho velkého kusu kovu, ale naopak z pospojované spousty malých autonomních částí. Když se nějaké z těch částí rozpojí, můžou se zase zapojit zpátky a v blízké budoucnosti se budou dát dělat tak mrňavé, skoro až na úrovni atomů, že se budou moc transformovat téměř v cokoli. Možná až tak dokonale, že byste ani na pohled ani na dotek nepoznali, že to něco není třeba...kůň, ale že je to nebezpečný robot měňavec. To má paradoxně jedno velmi nečekané využití - když bychom chtěli udělat ještě lepší virtuální realitu, něco jako startrekovský holodek. Potom by se dalo skloubit nějaké promítání obrazu, na který si nemůžeme šáhnout, s celou místností takových drobečkových robůtků, kteří by se během mžiku přetvořili do jakéhokoli tvaru nebo povrchu, klterého bychom se normálně mohli dotýkat. Nebo by to mohly být i předměty a postavy, se kterými bychom si mohli hrát. V každém případě by nás to ale ještě více zmátlo - poznat potom, co je opravdu opravdové, by bylo dost těžké, ne-li skoro nemožné.

 

Programovat se dá i hmota

Zdroj: cmdrchaos.deviantart.comNemusí to ale skončit jenom u drobných robotů s vlastními čipy, zdroji energie nebo schopností pohybu. Už samotné materiály, ze kterých bychom ty roboty vyráběli, můžou být chytré. Jak se pozná takový chytrý materiál Normálně když zkusíte nějak pošťouchnout kus kovu, nechá se prostě pošťouchnout. Můžete ho zahodit, zohnout, promáčknout, zlomit a on si to nechá všecko líbit. Když ale zkusíte nějaký chytrý materiál třeba zahřát nebo na něj zatlačit, mohl by vás teoreticky kopnout nebo něco. Chytré materiály mají nějaký naučený a zapamatovaný výchozí tvar a taky speciálně naprogramovaný nový tvar, do kterého se změní, když se v jejich okolním prostředí něco zásadního změní. Kde by se to dalo prakticky využít Představte si například letadlo, které má na křídlech klapky. Ty klapky jsou životně důležité, protože umoňují letadlu zpomalit a správně manévrovat. Normálně se to musí řešit pomocí složitého hydraulického zařízení, které nejen že je těžké, ale navíc má spoustu částí, které se můžou pokazit. A když se pokazí, tak se pasažéři proletí dost daleko směrem, který tak úplně neplánovali. Kdyby místo toho byly ony klapky z programovatelné hmoty, samy by poznaly, že je čas změnit polohu (a tedy s letadlem přistát nebo uhnout).  To by ušetřilo spoustu energie, materiálu a nervů a zároveň by to bylo bezpečnější. Aspoň až do chvíle, než by se takhle materiál naučil třeba zrakvit něco, co se ho dotkne.

 

Boj proti zlobotům

Zdroj: shooting-game.infoKdyž už budeme mít takové transformery, jak by ale vypadal jejich souboj Smutným faktem bohužel je, že by se dost lišil od toho velkolepého mlácení se a všeho-ničení na všechny strany. Když máte velké součástky, nic jiného vám nezbývá, ale když máte spoustu mrňavých dílků, které se můžou rozpojit, proměnit v cokoli, a zase spojit dohromady, nabízí se jako mnohem účinnější jiná strategie. Nejlepší útok je v takovém případě proměnit se v smrtící mračno, které vletí nebo vteče dovnitř protivníkova bojového stroje a rozežere ho zevnitř. Boj dvou takových měňavců by asi vypadal jako souboj dvou mračen hodně naštvaných vos. To by asi nevydalo na tak sledované filmy nebo kreslené seriály a asi by se toho taky prodalo mnohem méně v hračkové podobě, ale v praxi to bude mnohem víc smrtící. Představte si nepřátelského robota, který se proměňuje v normální objekty a tak se k vám nepozorovaně připlíží. Pak se promění ve spoustu malých robotů, které nebudete schopní zaměřit ani trefit (leda že byste se vyhodili do vzduchu nebo odpálili EMP bombu a doufali, že nepřítel zkratuje). Když pak budete mít smůli, ti malí robůtci se na vás vrhnou a rozeberou vás na...stavební materiál. To by asi nebyla moc příjemná smrt. Při troše štěstí ale budete mít na své straně nějaké hodné transformery, které vás ochrání. Tak už abychom je vyrobili. Jako první. Radši.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Dara Rolins – krásné tělo, sexy hlas
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies