Seznamte se s nejvýkonnějšími počítači světa

Myslíte si, že máte doma tak silný počítač, že se mu žádný jiný nevyrovná? Přečtěte si tento článek, který vás rychle vyvede z omylu. Nejvýkonnější superpočítače na světě zvládnou téměř 600 biliónů informací za vteřinu.
BlueGene/L

PC a Hitech

Přístup k počítači má již v dnešní době téměř každý, běžný počítač nám stačí na práci, hraní PC her nebo přehrávání filmů. Poměrně výkonný počítač se přitom dnes dá sehnat už za pár tisícovek. Jen málokdo si však dokáže představit rychlost nejvýkonnějších počítačů světa.

Svět se seznamuje se superpočítači

Se vznikem rychlých superpočítačů vznikly i nové pojmy. Jedním z nich je teraflop, což představuje jeden bilion operací za vteřinu. Nejvýkonnější počítače dosahují i více než 280 Teraflopů, to je výkon pro běžného uživatele prakticky nepředstavitelný. Takový počítač vyvinulo IBM a říká mu BlueGene.

Jejich využití?

Tyto superpočítače zatím rozhodně nejsou určeny domácnostem. Jejich možností využívají například vědci k řízení kosmických lodí. Meteorologické snímky z družic rovněž zaznamenávají nejvýkonnější počítače světa a díky astronomické rychlosti zpracování dat mohou simulovat počasí v následujících dnech.

 

V současnosti jsou prováděny i pokusy o nahrazení špatně fungujícího mozkového centra miniprocesorem, který tuto složitou operaci zvládne. Vše je zatím stále ve fázi zkoumání, proces pochopení složité činnosti není jednoduchá záležitost.

Obrovské výkony, obrovské možnosti…

Hranice 300 Teraflopů byla zanedlouho prolomena, supervýkoný počítač od Sun Microsystem dokonce přesahuje hranici 500 Teraflopů. Jmenuje se Ranger a využití najde ve výzkumu záhad vesmíru. Ranger má 15744 čtyjádrových procesorů Opteron, 123 Terabajtů operační paměti a neuvěřitelných 1,7 Pentabajtů paměti na pevném disku.

Amálka – nejlepší v Česku

Nejvýkonnějším počítačem světa je BlueGene/L. Tento následovník staršího typu BlueGene zvládne až 596 Teraflopů. Není sporu o tom, že vývoj nelze zastavit. Super výkonné počítače budou mít v budoucnu pro lidstvo nesporný přínos…

 

Nejvýkonnějším počítačem v Česku je supervýkonný stroj, zvaný Amálka. Slouží v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd a má výpočetní výkon 4,07 Teraflopů.

Technika a HiTech - další zajímavé články z rubriky

Mivvy music - nejmenší mobil na světě

TOP 5 notebooků budoucnosti

Digitální rámeček – další technická vychytávka

Znáte videobrýle?

Zálohujete si data?

Canon IXUS 80 IS

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Vyberte si hudbu, která stojí za řeč
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies