Šetříme s Bohemia Energy

Sézóna, kdy na topení až tolik nemyslíme se začíná pomalu, ale jistě zkracovat. Všichni se opět děsíme kolik nás teplíčko domova bude stát, když všechny společnosti prodávající teplo neustále ceny zvyšují. Jak tedy ušetřit? Dáme vám několik dobrých rad jak na to. Co třeba Bohemia Energy? Nabízí levnější elektřinu i plyn.

Záběr na elektrickou zástrčku

Nepřetápějte

Nikdo se nechce doma klepat zimou nebo chodit v teplákách a mikinách, ale pokud uberete o jeden stupínek nic se vám nestane. Snížení teploty o jeden stupeň celsia ušetří asi 6 % nákladů na vytápění. V noci pak snižte teplotu o dva stupně a rázem máte pár penež ušetřeno. Ušetříte penízky v peněžence a snad utužíte otužováním i sebe. S přechodem k Bohemia Energy samozřejmě také ušetříte.

Co můžete ještě udělat sami?

Aby se teplota přes noc nesnižovala, zatáhněte večer závěsy, stáhněte rolety a rozhodně zavřete okna. Vůbec zapomeňte na to, že budete mít celý den otevřenou větračku. Raději volte krátké, ale intenzivní větrání. Dobrým tipem je také pořízení takových záclon, které nevisí přes topení. Tady se úspora šplhá také až k šesti procentům.

Odvzdušněte topení, zvlášť pokud slyšité v topení šplouchavé zvuky, to je nejvyšší čas topení odvzdušnit. Vzduchový polštář totiž zabraňuje cirkulaci tepla v otopném tělese. Výklenky, ve kterých jsou otopná tělesa umístěna izolujte pomocí ekologických izolačních materiálů.

Co termostatické ventilátory? To je dobrá věc, postarají se rovnoměrnou pokojovou teplotu, čímž se úspora zvedá na 8 %. Pokud si necháte instalovat automatické vnější řízení, budete vytápět jen při vámi zvolených venkovních teplotách. Tímto krokem můžete své úspory zvednout až na 11 %.

Opatření budovy

Rozhodně neváhejte investovat peníze do nových oken a izolace venkovních stěn. Investice určitě nebude nejnižší, ale peníze se vrátí zpět. Už během první topné sezóny poznáte jaká je návratnost peněz za úsporu energie. O tepelné izolaci za topným tělesem už tady řeč byla, ale pojďme se na to podívat ještě jednou. U některých výklenků je vnější zeď tenkostěnná. Takže pokud vám to prostor mezi topným tělesem a stěnou dovolí, použijte izolační materiál. Hodí se styroporové či tepelně izolační fólie pokovené hliníkem. Fólie vyzařují teplo směrem dovnitř, zábrání tedy jakémukoli úniku tepla ven.

Každá místnost, jiná teplota

Není třeba, aby ve všech místnostech byla teplota 24 °C. Pro koupelnu je tato teplota optimální, ale v obývacím pokoji nebo v dětstkém pokoji bude úplně stačit 22 °C, v ložnici dokonce 18 °C. Myslete na tyto pravidla, díky každému sníženému stupni ušetříte 6 % nákladů. Jestliže víte, že v bytě nebudete delší čas přítomni, nezapomeňte teplotu snížit.

Pozor na teplotu kotelny. Kotelna není skleník, ač to v případě starých topných zařízení může tak vypadat. Kotelna je opět místo, kde není špatné zainvestovat. Staré kotle, ve kterých panuijí vysoké teploty, mají obvykle vysoké tepelné ztráty. V případě vhodné izolace se tyto ztráty dají snížit na úplné minimum.

Čím topit?

Není topení, jako topení. Tepelná čerpadla, plynové kotle, solární panely, kotle na tuhá paliva, nebo na peletky. To vše si dnes můžete pořidit, pokud na to máte. Co si zvolit???

Dům a bydlení - podle čeho si vybrat způsob vytápění?

Rozhodnout se čím topit není jednoduché. Při vybírání se musíme zaměřit na několik nezanedbatelných faktorů. Účinnost vytápění, jaké palivo je pro nás dostupné a v neposlední řadě se také určitě musíme zaměřit na cenu.

Náklady na pořízení – nejdražší nemusí být nejlepší...

Náklady na pořízení některých zařízení pro vytápění nemusí být zrovna malé. Rozhodně mezi ty vůbec nejdražší se řadí tepelná čerpadla. Stát sice na takové čerpadla přispívá dotací, ale ta je pouze pro rodinné domy, ve kterých se nahrazuje kotel na fosilní paliva.

Stát versus dotace na topení s pomocí tepelných čerpadel

Dům musí být zateplen podle současných požadavků na zateplení. K domu nesmí být zaveden zemní plyn. Dotace je maximálně 60.000 Kč. Navíc výrobci těchto čerpadel garantují do několika let návratnost investic, ale přesto pořizovací naklady se mohou vyšplhat až na 400 000 Kč, což je pro mnoho domácností nemalá částka.

Vytápění domu - další možné varianty

Oproti topení tepelnými čerpadly nás vyjdou náklady na pořízení jiných zdrojů tepla daleko levněji, ale s neustále rostoucími cenami jak tuhých paliv, tak plynu a elektřiny, je na pováženou, co si do svého rodinného sídla pořídit. Za zvážení stojí nabídka společnosti Bohemia Energy, která zaručuje úsporu.

Topení – orientační ceny instalací

Náklady na instalaci tepelného čerpadla – 330 000 Kč

Náklady na instalaci kotelny na propan butan – 110 000 Kč

Náklady na instalaci kotelny na peletky – 150 000 Kč

Náklady na instalaci kotelny na zemní plyn – 90 000 Kč

Náklady na instalaci kotelny s elektrokotlem – 50 000 Kč

Náklady na instalaci kotle na tuhá paliva – 10 000 – 50 000 Kč

Co například kondenzační plynové kotle?

Kondenzační plynové kotle už nejsou žádnou novinkou, ale pořád slibují vyšší výkon a nižší spotřebu. Co vy na to?

Jakým způsobem pracuje kondenzační plynový kotel?

Podstata úsporného plynového kotle přitom spočívá v mnoha funkcích, kterými se kondenzační kotle liší od běžných plynových. Například spalovací komora je bimetalická a umožňuje tak vysokoteplotní provoz a zajišťuje kondenzaci. Keramický hořák zase dovoluje pracovat s minimální výškou plamene - tedy s velmi nízkými emisemi a tím vysokou účinností. Nakonec připočtěme oběhové čerpadlo, jehož řízené otáčky umožňují ovládat teploty topné vody ve prospěch udržení optimální kondenzace.

Investice se vyplatí

A co říkají na úsporný kondenzační kotel odborníci? Vlastimil Břečka ze společnosti Interconti-Gruppo Imar říká: „Je to náš hlavní produkt již od roku 1998 a za tu dobu můžeme potvrdit, že investice do kvalitního kotle, se určitě vyplatí. Každý to pozná nejpozději při placení za plyn," Pak ještě popřemýšlet nad dodavatelem plynu a můžete ušetřit ještě více. S Bohemia Energy dostanete kromě nižší ceny plynu také zázuku, že i elektřina vás výjde levněji.

Nižší spotřeba a vyšší výkon - co více si přát?

Technicky perfektní kondenzační kotel tudíž slibuje mnohem nižší spotřebu a vyšší výkon.

„V případě, že nahrazujete původní plynový kotel a neprovádí se žádné další úpravy na topení, lze zaručit úsporu do 20-50%. Z toho lze vždy zaručit 20-30%, další závisí na tom, jak moc špatný byl kotel původní." říká Vlastimil Břečka. Úspora však může být u každého typu a značky kotle jiná, dá se jen těžko zobecňovat, průměrově platí 10-35%.

Zároveň ale nezapomínat také na servis

Každý odborník vás ale rovněž upozorní především na nutnost kvalitního servisu. Neboť pro slibovaný výsledek, správný provoz kotle a systému vytápění, také pro dlouhodobou spokojenost zákazníka a investora, je nutná kvalitní montáž a schopný servis!

Kolik přesně můžete ušetřit?

Pokud přemýšlíte nad tím, zda byste tuto novinku mohli uplatnit i u vás doma, můžete být klidní - kondenzační kotle jsou určeny pro všechny, kteří chtějí žít kvalitněji, ekologičtěji a bez zbytečných výdajů navíc. Největší uplatnění získáte samozřejmě v bytech a v domech s velkou vytápěcí plochou. Zaplatíte zhruba o 10-20 000 více než za běžný kotel, počáteční investice se vám ale brzy vrátí. Vždyť ročně můžete ušetřit až 5000 Kč a více! Záleží na vašich přání, komfortu a topení.

Pokud máte zájem stát se klientem Bohemia Energy, stačí zavolat na infolinku. tady dostanete všechny infomrace, které vás budou zajímat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nové drsné filmy v našich kinech
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies