Set top box - digitální vysílání klepe na dveře

Projekt digitálního vysílání v České republice se postupně stává skutečností. Ve většině domácností však stále stojí analogové televize. Pro příjem digitálního signálu je proto vhodné poohlédnout se po zařízení, zvaném set top box.

Fotografie setoboxu

Set top box - nutnost pro digitální vysílání

V současné době je jediným řešením pro příjem digitálního signálu tzv. set top box. Toto zařízení se nejvíce přibližuje přehrávači DVD. Lepší přístroje opravdu taky obsahují i mechaniky pro DVD a CD. Set top box funguje jako jakýsi transormátor digitálního vysílání pro analogové televize.
Vkládá se mezi anténu a samotný přijímač. Digitální data, které se příjímají anténou a která jsou zkomprimovaná, uspůsobuje pro současné televizory. Digitální přenos umožnuje místo jednoho programu do frekvence je možno vložit kromě čtyř až pěti televizních kanálů i další doplňkové služby.

Set top box - kategorie

Tyto služby se odvíjejí i od typů jednotlivých set top boxů. Existují tři druhy:

  • standardní - příjem televizních kanalů, příjem rozhlasu a teletext. Cena těchto přístrojů začíná pozvolna klesat a měla by se pohybovat kolem dvou tisíců korun.
  • set top boxy CI - do těchto přístrojů lze vkládat dekódovací karty. Kromě běžné nabídky digitálních televizí díky tomuto set top boxu můžete přijímat i placené kanály. I rozsah nabízených doplňkových služeb je daleko větší.
  • set top boxy PVR - toto zařízení obsahuje pevný disk, na který lze zaznamenat libovolný pořad. Ten lze poté přehrát, aniž by se snížila kvalita záznamu.

Set top box - co je třeba zkontrolovat?

Pokud bydlíte v domě s více nájemníky a používáte společnou anténu, při pořizování set top boxu si určitě zjistěte, zda tato anténa přijímá i jiné signály než jen ty analogové. Většina z nich totiž nemusí na digitální signál reagovat a budete si muset pořídit vlastní prutovou nebo venkovní anténu.
Rovněž si při nákupu zkontrolujte, zda nebude třeba k přístroji dokoupit různé kabely a doplňky.
Je třeba mít taky na paměti, že set top box pro pozemní digitální vysílání není přizpůsoben na kabelové a satelitní digitální programy. Na trhu jsou sice již přístroje, které toto umožňují, jejich cena je však stále vyšší než u základních set top boxů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Marika Šoposká – nová tvář českého filmu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies