Schodiště - několik příček k dobrému bydlení

Schodiště může být nejen účelné, ale může i vhodně dotvářet styl a architekturu domu a jeho interiéru. Podívejme se na základní typy schodišť a na materiály, ze kterých si můžeme tyto schůdky vedoucí k dobrému bydlení pořídit.

Fotografie točitého schodiště

Schodiště - účel, ladnost, bezpečnost

Bydlíte-li v domě, který nemá jen jedno patro, jistě patří k jeho vybavení schody, schodiště, schůdky nebo aspoň žebřík - ten většinou na půdu. Takové schodiště by mělo plnit nejen svou funkci přepravovatele do vyšších nebo nižších pater, ale zároveň by v bytě nebo domě nemělo působit jako pěst na oko.
Vě většině případů hraje velkou roli prostor, který nám omezuje výběr, ale i v těchto případech je na trhu spousta možností, jak si zvoli schůdky, které by zapadly do prostředí našeho domu.

Postup při výběru schodiště

Podle volného místa tak můžeme volit:

  • tvarování ramene celého schodiště
  • počet jednotlivých stupínků
  • šířku schodů
  • provedení a uchycení do ramene schodiště

Při řešení schodiště se postupuje odshora dolů, je tedy třeba mít představu i o tom, jak schodiště vyústí do vyššího patra.

Schodiště - použité materiály

Základními materiály, ze kterých se vyrábí většina typů schodišť je:

  • beton
  • kov
  • sklo
  • dřevo
  • plasty

Při betonovém schodišti se jednotlivé stupně obkládají kachličkami, dřevem nebo kobercem.
Dřevěná schodiště působí nejlépe při zakomponování do interiéru bytu, ale dřevo se z různých důvodů může uvolnit i rozpadnout. Z toho důvodu je zpevňováno na kritickým místech kovem.
Celokovové schodiště nebo kombinace kovu a skla vypadá naopak majestátně, ale cena je v tomto případě daleko vyšší.
Ideální šířka jednoho stupně je 27 cm a jeho délka 18 cm. Čím větší plocha chodidla se dá na schody položit, tím je schodiště pohodlnější.

Typy schodišť

Páteřová schodiště

U tohoto schodiště je možno nastavit jednotlivě stupně na výšku i do patřičného směru. Tím lze dosáhnout prakticky jakéhokoliv tvaru. Středové elementy na páteři schodiště jsou z kovu, stupně ze dřeva.
 

Kazetová schodiště

Nosný rám je tvořený zábradlím a rozpěrkami. Znáte je z úřadů, v rámech jsou většinou kachličky nebo plech, který by neměl klouzat.
 

Vřetenová schodiště (točitá)

Na trubku, která je uprostřed, se napojí pouzdra, na něž se připevní stupně. Posledním horním dílem je podesta, za kterou točité schody drží ve stropě. Výhodou je, že se vměstná i do stísněných prostor.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Fenomén Nightwork
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies