Samuraj.cz

S Teslou je sranda

Martin Režný

Víte, co to je teslova cívka? Aneb metání blesků nikdy nebylo tak cool (a Thor se může jít zahrabat).

Blesky rozhodně maj X faktor

Co byste řekli, že blesky umí? Předpokládám, že někde hodně vysoko na takovém seznamu by bylo podpalování a elektrošoky a někde hodně hluboko zpěv. Ano, blesky nedělají jenom kravál, dokážou také "zpívat" přesné tóny. Jak to funguje? Nechám tady Čarodějova učně, ať vám to vysvětlí:

http://www.youtube.com/watch?v=bD8diNRKNF0

Teď když už jsme pokryli nezbytnou fyziku stravitelným způsobem (já vím, kdo by to byl řekl, že zrovna ve fantasy filmu s názvem jako Čarodějův učeň se člověk dozví něco opravdu zajímavého o skutečné fyzice; další důkaz toho, že učitelé se jen nesnaží), můžem si pustit nějaký opravdu našlápnutý syntetizovaný klasiky. Je pravda, že na všechno se teslův epický syntetizátor nehodí, protože blesky z veškeré hudby tvoří především dobrý lead alias vedoucí nástroj, který má jasné střední až vysoké tóny. Vemte ale cokoli elektricky zesíleného nebo syntetizovaného, a blesky tomu dají nejen dost hustokrutou sílu, ale taky tomu rovnou provedou zabijáckou vizualizaci (v některých méně šťastných případech doslova zabijáckou). Pro začátek můžem zkusit jednu takovou obvyklou věcičku - elektrickou kytaru. Myslíte že znáte elektrické kytary? Věřte tomu, že jste ještě nikdy neviděli tohle:

Video 1
Tesla při kytarovém vystoupení

Temná strana (elektrické) síly

Teslovy transformátory ale rozhodně nejsou primárně určené k hraní hudby, je to jen úžasně zábavný vedlejší produkt. Otázkou zůstavá, k čemu vlastně jsou. Tedy kromě toho, aby tak nějak bezcílně metaly blesky a vypadaly přitom famózně. Jejich vynálezce, Nikola Tesla, je tak trochu zahalený tajemstvím. Tím samozřejmě netvrdím, že to byl čaroděj, ale není úplně jasné, co to ve svojí laboratoři vlastně kutil, s jakým účelem a kam se jeho poslední práce vlastně poděla. Určitě se snažil přijít na způsob, jak přenášet elektrickou energii na dálku bez potřeby kabeláže, tedy bezdrátově. Blesky na to ale nejsou jak je známe úplně ideální, protože při jejich svištění vzduchem dochází k velkým ztrátám (vždycky energie, někdy na životech). Dokonce se spekuluje o tom, že Tesla vyvíjel nějakou zbraň - paprsky smrti. Někteří zfetovanější teoretici (ti konspirační) navíc tvrdí, že s ní sestřelil tunguzský "meteorit". Tenhle nápad (používání blesků jako zbraně) se ale objevuje spíš ve sci-fi (hlavně počítačových hrách jako teslovy elektrické obranné věžky) a ve fantasy (viz výše zmíněný Thor). Ve skutečnosti je ale za tímhle účelem elektřina ve formě obloukových výbojů dost nepraktická, protože se nedá úplně předpovědět, co trefí. Trefí to, k čemu bude nejsnazší se dostat, ale co když to bude nerozhodně? Když jste v poli vy a strašák do zelí, stejně vysocí a oba s něčím kovovým na nejvyšším bodě, do koho uhodí blesk? Hm? Hodláte na to vsadit svůj život? Zatímco o tom budete přemýšlet, podívejte se, jak to smaží temná strana síly (a spolu s tím nejnovějšího kandidáta na Darwinovu cenu):

Video 2
tesla temná strana síly

Krotitelé blesků

Víte jak jsem před chvílí říkal, že je elektřina ve formě výbojů hrozně nepředvídatelná a ošidná? Tak podle všeho existuje jistá skupina bláznů, která se to rozhodla ignorovat. Oblečou se celí do kovu a tančí okolo teslových cívek o velikosti několika metrů. Kupodivu to není tak stupidní nápad, jak by se mohlo zdát. Nebezpečné to je, o tom žádná, ale sebevražedné to být spíše nemusí. Když už tu řešíme trochu té skutečné fyziky, slyšeli jste o Faradayově kleci? Elektřina proudí vždy cestou nejmenšího odporu (na to jak je líná, je to docela fofr). Když jste tedy kompletně obklopení něčím vodivějším než vy sami, elektřina bude raději proudit tou vodivou "klecí" než vámi. Díky tomu jste relativně v bezpečí před elektřinou například v autě. No a nebo v kovovém brnění. Samozřejmě to není úplně prosté, protože elektřina to, čím prochází, třeba taky někdy zahřívá, takže k popáleninám při takovém blbnutí nikdy není daleko. Stejně tak je lepší moc se nehýbat, když elektřina proudí všude okolo vás nebo je tak říkajíc ve vzduchu, potom se může vytvořit tzv. krokové napětí, kdy dostanete šok v případě, že oddálíte třeba svoje nohy dost daleko od sebe, to když se snažíte utéct do bezpečí. Ach ta ironie. Taky je lepší držet se nad zemí, protože právě do země se elektřině chce. Při příliš vysokých napětích a proudech vás ale nemusí zachránit skoro nic, izolace neizolace. Vzduch je normálně taky izolant a viděli jste, že by to bleskům nějak vadilo? Pusťme si radši na závěr nějakou motivační písničku:

Video 3

Video galerie

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.