Rychlovarná konvice - horká voda na počkání

Pryč jsou doby, kdy pískající čajník oznamoval, že už voda dosáhla svého bodu varu a touží být konfrontována s čajem, kávou nebo instantní polévkou. Plechové nebo smaltované nádoby nahradily ve většině případů rychlovarné konvice.

Fotografie rychlovarné konvice

Rychlovarná konvice - jak se dostat do varu

Jedinými společnými body mezi čajníkem a varnou konvicí zůstává ohřev vody a složení ze dvou částí. Zatímco u čajníku je to konvice a pískátko, u rychlovarky kromě tělesa zhustakdy potřebujeme podstavec, který je napojen na přívodní šňůru. Některé původní typy konvic však měly tuto šňůru napojenu přímo na tělo konvice, což znemožňovalo jednoduchou manipulaci.

Rychlovarná konvice - var za pár minut

Dříve se užívalo ponorných vařičů, které však nebyly bezpečné z toho důvodu, protože po dosažení varu se sami nevypínaly. U rychlovarné konvice toto zajišťuje tepelný spínač, který v případě varu přeruší přívod elektrické energie. Kromě toho tento spínač plní funkci bezpečnostní pojistky, protože nedovolí aby se konvice zapnula bez toho, aniž by obsahovala vodu. U lepších konvic se setkáme dokonce ještě se zajišťovacím spínačem, čímž se bezpečnost zvyšuje.
Nejdůležitější součástí rychlovarných konvic je topné těleso, které při výkonu od 1500 do 2500 wattů, mění elektrickou energii na tepelnou. Topné těleso má většinou spirálovitý tvar a je uvnitř nádoby umístěno na boku.

Rychlovarná konvice - oblíbený pomocník

Jak už bylo řečeno, rychlovarná konvice se stala nedílnou součástí většiny domácností, kanceláří a provozoven s rychlým občerstvením, přestože jejím používáním dochází k velkému odběru elektrického proudu. Neznamená to však zátěž pro vaši peněženku, protože z pohledu spotřeby energie je rychlovarná konvice úspornější (ohřívá se totiž pouze voda, ne okolí a nádoba).
Množství odebrané energie znamená spíše nebezpečí u elektrických rozvodů, které jsou nesprávně zapojené nebo už mají nejlepší léta za sebou. Pokud jsou v jednom obvodu dva nebo dokonce tři podobné energetické „vysavače”, mohou být problémy s přetížení této sítě.

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Tony Hawk – machr na skejtu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies