Rychlost připojení – u koho je nejlepší?

Nelíbí se vám rychlost vaše připojení k internetu? Uvažujete o změně? Chcete jednoduchý seznam, co nabízí současný trh, jaká je orientační rychlost a podmínky? Koho si vybrat, už necháme na vás.

Fotografie bílého notebooku ležícího na stole

Rychlost připojení a srovnání

Trocha srovnání nikdy neublíží. A pokud jde o rychlost internetu, pak už vůbec ne. Nebudeme se zabývat cenami a vrhneme se výhradně na orientační přehled rychlostí.

Rychlost připojení a její měření

Na internetu naleznete dostatek on-line tachometrů, které vám během několika desítek sekund nahlásí, jakou rychlostí zrovna brázdíte zákeřné vody webových stránek. 

Rychlost připojení a vytáčené připojení (dial-up)

Toto připojení je dnes již klasikou, přesto jej stále využívá početná skupina obyvatel. Jeho hlavní výhodou jsou nízké počáteční náklady a pokud už máte telefonní linku, proč ji nevyužít i jinými způsoby, že ano? Modemy jsou dnes téměř ve standardní výbavě každého počítače. Neexistují sice omezení na množství stažený dat, ale na druhou stranu si každou minutu poctivě zaplatíte a v hodinách, které jsou brány jako špička to není zrovna malá částka.

Rychlost připojení u dial-up

Rychlost se pohybuje maximálně kolem 56 kbps

Rychlost připojení a ISDN

Taktéž zastaralejší technologie. Máte sice možnost telefonovat a zároveň surfovat po internetu z jedné linky (u dial-up vytáčení nemožné) a rychlost se nám zvýšila, často s garancí minimální hodnoty, ale stále platí, že každou jednotlivou minutu si zaplatíte. Cena roste i s rychlostí, kterou vám poskytovatel garantuje.

Rychlost připojení u ISDN

Minimální a často garantovaná hodnota bývá 64 kbps, ale přes 128 kbps se nedostanete.

Rychlost připojení a DSL

Výhoda je, že k běžné telefonní síti stačí přidělat přípojku a můžete začít. Stejně tak je možné jak telefonovat, tak používat internet. Internet se vám v podstatě nezastaví, nemusíte se připojovat. Stačí kliknout na ikonku a jedete. Platíte měsíční paušál.

 

Rychlost je omezena dvěma základními veličinami

Máte určitý rozsah služeb (min/max), který si platíte a na minimum vás může srazit jak množství lidí na určitý uzel a množství stažených dat za určitou dobu (tzv. FUP). Nabídky jsou různé, minimální rychlost je 128 kbps a maximální stále stoupá.

 

 

Rychlost připojení a kabelová televize

Využití přípojky kabelové televize pro internet je hitem poslední doby. Poskytovatelé už dnes nabízí i variantu, kdy si připojíte internet a nemusíte si brát i nabídku televizních programů (přestože bývá zvýhodněná). Nevýhodou může být nedostupnost v mnoha lokalitách. Prostě musíte bydlet na správném místě.

 

 

Rychlost připojení u kabelové televize

Pohybuje se přes 1000 kbps.

 

 

Rychlost připojení přes mobilní technologie

Mobilních technologií je několik, vypíši ji postupně. Rychlost připojení je u každé technologie různá také podle poskytovatele!

 

 

GPRS

Lze se připojit téměř všude, je třeba mít telefon podporující tuto službu. Výhodou je, že takových je dnes většina. Platíte poplatky za stažená data. 

Rychlost připojení u GPRS

V průměru se pohybuje kolem 60 kbps.

 

 

EDGE

Nabízejí všichni mobilní operátoři, je třeba mít telefon či kartu do počítače, která tento přenos dat podporuje. Pokrývá většinu měst.

 

 

Rychlost připojení u EDGE

V průměru se pohybuje kolem 120 kbps.

 

 

CDMA

Nabízí pouze jeden operátor, je třeba si koupit speciální modem. Pokrytí je zhruba na 70 procentech republiky.

 

 

Rychlost připojení u CDMA

V průměru se pohybuje kolem 300 kbps.

 

 

 

Internet 4G

Nabízí pouze jeden operátor. Pokrytí je v současnosti (červenec 2006) pouze v Praze.

Rychlost připojení u 4G

V průměru se pohybuje kolem 500 kbps.

Rychlost připojení a Wi-Fi

Pokud má někdo ve vašem okolí vysílač signálu Wi-Fi, je třeba se s ním domluvit, za jaký poplatek je ochoten jej sdílet a dokoupit si zařízení na zachytávání tohoto signálu.

 

Rychlost připojení u signálu Wi-Fi

Různá podle poskytovatele a počtu připojených lidí na jeden přípojný bod.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Vyberte si hudbu, která stojí za řeč
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies