Rozhovor s námořníkem: 15 let v ponorce

Na námořníky v našich končinách moc často nenarazíme. A na ty, kteří brázdili oceány v ponorkách, už vůbec ne. Jeden takový nám ale padl do rukou – jmenuje se Vincent, je to Francouz a ve službách francouzského námořnictva strávil celých 15 let. Vyzpovídali jsme ho pro vás, takže vzhůru (nebo spíš dolů) do ponorky!

Fotografie zachycující ponorku

Jak ses dostal k námořnictvu

Přes rodinného známého, taky námořníka. Původně jsem vyučený elektrikář, ale tahle práce mě nebavila. Takže v 19 jsem vstoupil do námořnictva.

Original

Může se stát námořníkem každý

Dnes už jsou podmínky tvrdší než před těmi 20 lety. Teď musí mít uchazeč minimálně maturitu, což za nás ještě nebylo. A samozřejmě se dělají psychologické a lékařské testy. Třeba uchazeč s brýlemi má šanci, ale má omezený výběr specializací.

 

Proč sis vybral ponorku

Jednak je to líp placené, 50 % navíc než služba na lodi, jednak máš šanci jít dřív do důchodu - 1 rok v ponorce = 3 roky v kanceláři a 2 roky na lodi. Tzn. že po 15 letech v ponorce máš teoreticky odpracováno 45 let a můžeš (ale nemusíš) odejít do důchodu.

OriginalMusí námořníci před službou v ponorce absolvovat psychologické testy

Ne, i když si to každý myslí. Jdeš tam dobrovolně, nikdo tě nenutí. Ale když se rozhodneš pro ponorku, absolvuješ speciální dvouměsíční kurs, kde se o ní dozvíš úplně všechno.

Můžeš trochu popsat prostředí v ponorce

Tam, kde jsem sloužil já, nás bylo kolem 80, ale jsou menší i větší. Spí se v kajutách po 6-8 lidech, na palandách oddělených závěsem. Záleží taky na hodnosti – vyšší šarže mají kajutu samy pro sebe. Každý z námořníků má svoji specializaci – kuchař, elektrikář, mechanik, zdravotník, radista, kluci, co odpalují torpéda a další.

Jsou v námořnictvu i holky

Jo, ale v ponorce ne. Na lodích (ale ne na všech) můžou být i ženské. Ale taková loď musí mít na tohle zázemí, WC, zvláštní kajuty apod.

Jakou nejdelší dobu jsi v kuse strávil v ponorce

Tři týdny. Pak se musí doplnit zásoby. I když teoretické maximum, které by se bez doplnění zásob mělo dát vydržet, je 45 dní. K tomu by ale došlo v případě ohrožení nebo války.

ponorka v mořiKolik času jsi průměrně ročně strávil pod vodou

Za rok jsme absolvovali dvě plavby a každá z nich trvala zhruba 3-4 měsíce.

Kam ses všude za těch 15 let podíval

Do USA, Norska, Skotska, Itálie, SAE, Djibuti.

 

 

Jak si námořníci udržují fyzičku

Po vstupu do námořnictva má každý nárok na hodinu sportu denně, ale nikdo tě nekontroluje, je to čistě tvoje věc, jestli sportuješ, nebo ne. Pak jsou tu jednou ročně povinné fyzické testy. Ty mají dvě části: plavání a vytrvalostní běh. Jestli neuspěješ, můžeš dostat zákaz nalodění.

toaleta v ponorcePlatí v námořnictvu nějaká bezpečnostní opatření

Námořníci s výjimkou nadřízených a některých specializací netuší, kam plují. Taky máme zákaz mluvit o tom, co se děje na palubě. Maily z/do ponorky jsou cenzurovány, povoleny jsou jen pozitivní zprávy - jak příchozí, tak odchozí. A když máš dovolenou, musíš nahlásit všechny adresy, na kterých budeš. Jestli chodíš s cizinkou, tak si ji nadřízení proklepnou a kromě toho existuje seznam zemí, kam můžeš jet jenom s povolením nadřízených.

Dostali jste se do nějakých válečných konfliktů

To přímo ne, ale během občanské války v Bosně jsme operovali u Boky kotorské. A po atentátu na Dvojčata jsme hlídkovali u pobřeží Afghanistánu.

Co ponorka a sex

Jo, ten nám chyběl. Ale velitelé tolerovali promítání péček po službě, i když je to oficiálně zakázané. Jinak po vylodění se samozřejmě zapadlo do barů se vším, co k tomu patří.

řídící centrumJak se na svou práci díváš dnes, když už jsi pár let v „důchodu"

No jasně, ale důchodce jsem docela zachovalý, ne Ještě mi nebylo ani čtyřicet… I když jsem úplně změnil svůj život, o ponorce se mi pořád v noci zdá. To se prostě nedá vymazat. Fakt mě to bavilo a ničeho nelituju. Ale na druhou stranu, pokud máš přítelkyni nebo ženu a děti, tak to už taková sranda není. Viděl jsem dost kamarádů, kterým vztah ztroskotal kvůli práci, konkrétně kvůli jejich dlouhým absencím doma. A proto se skláním před všema ženskýma, které tohle ustály.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Recenze filmu Největší z Čechů
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies