Route 66 - matka silnic

Jistě ji všichni znáte. Říká se ji „nejkrásnější cesta světa” nebo „matka silnic” a stala se hrdinkou již několika kultovních filmů. V minulosti byla důležitou tepnou spojující východ a západ USA, ovšem dnes je snem všech motorkářů… Route 66.
Fotografie zobrazující americkou dálnici Route 66

Vznik Route 66

Silnice Route 66 vznikla v roce 1926 díky nutnosti rozšířit stávající dopravní sítě. Na západě do té doby existovala jen nepřehledná síť cest, tratí, pěšin a stezek, jenž nebyly označeny ani ve starých mapách.

Route 66 – odkud kam

Route 66 začíná ve městě Chicago v Grand Parku a končí v Santa Monice na břehu Tichého oceánu. Silnice prochází osmi státy: Illinois, Missouri, Cansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona a California. Nejdelší úsek vede přes New Mexico (zde můžete ochutnat originální tequilu) a nejkratší přes Cansas.

Route 66

Route 66 se stala za velmi krátkou dobu americkou cestou číslo 1 a ihned dostala několik jmen: Nejkrásnější cesta světa, Matka silnic, Hlavní ulice Ameriky či Slavná cesta.

Při průjezdu osmi státy, na kterých Route 66 leží, poznáte skoro vše, co se dá během jednoho výletu vidět i zažít. Cestujete-li od východu, bude se vám zpočátku zdát, že klimatické podmínky jsou podobné jako u nás. Ovšem s přibývajícími mílemi přibývá teplo a sucho, tvář krajiny se mění a spolu s ní i fauna a flóra.

Také povrch silnice Route 66 není všude stejný. Chvíli jedete po celkem kvalitní silnici, ale za chvíli vám budou cvakat zuby na hlubokých výmolech nebo puklinách, které vypálilo slunce (proto si před odjezdem raději vyřiďte havarijní pojištění).

Route 66 v současnosti

V roce 1956 byl v Americe přijat zákon o vybudování nového systému dálnic, což prakticky znamenalo konec silnice Route 66.

Dá se říct, že dnes již Route 66 neexistuje. Byla začleněna mezi ostatní cesty jednotlivých států a ve většině případech i přejmenována. Silnice Route 66 však měla velký význam, a proto se zapsala do historie Ameriky a je její součástí dodnes.

Route 66 v rychlosti

  • Route 66 začíná v Grand Parku v Chicagu a končí v Santa Monice na břehu Tichého oceánu.
  • Prochází 8 státy.
  • Délka silnice je 2 448 mil.
  • Route 66 prochází přes 3 časová pásma.
  • Hymnou (neoficiální) silnice Route 66 je stejnojmenná píseň od Bobbyho Troupa.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

S Teslou je sranda
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies