Reportáž z Colours Of Ostrava

Redakce magazínu Samuraj.cz navštívila očekávaný hudební festival Colours of Ostrava, ze kterého Vám právě nyní přinášíme exkluzivní reportáž.

Snímek zachycující oblíbeného českého zpěváka hrajícího na kytaru Jaromíra Nohavicu

Colours of Ostrava 2009

Letošní Colours of Ostrava se konal od čtvrtku 9.července do neděle 12.července. Dle veřejného očekávání se festival jak jinak, než opětovně povedl. Počasí bylo až na občasné přeháňky a chladné večery vydařené, o návštěvníky tedy rozhodně nebyla nouze. Návštěvníci si mohli vybrat z pestré nabídky hudebních stylů od interpretů z celého světa. Zkrátka každý si přišel na „své". K poslechu si návštěvníci mohli dopřát dobře vychlazené pivečko a nebo „poměrně" poživatelné jídlo. Co naší redakci ale opravdu zachutnalo, tak to byl kebab a také skořicový trdelník.

Čtvrtek - 9. července 2009

Michael Nyman Band (UK)

Na úvod letošního Colours of Ostrava se představil klavírista a skladatel Michael Nyman se svým 11-ti členným orchestrem. Ten návštěvníkům letošního festivalu nabídl ukázku ze svého repertoáru operně-baletní hudby (tedy alespoň částečnou, jelikož jeho projev poznamenal nepříliš kvalitní zvuk). Nejsme si ovšem jisti, zdali byla volba tohoto interpreta, který zbožňuje Verdiho a Mozarta, vhodná na začátek festivalu. Nám tedy rozhodně krev v žilách nerozproudila.

 

Jak se líbilo vystoupení Michaela Nymana právě Vám? Diskutujte pod článkem!

Monika Načeva, Michal Pavlíček, DJ Five

Dalším zajímavým „pokusem" pořadatelů hudebního festivalu Colours of Ostrava bylo spojení techno dýdžeje, zpěvačky a kytaristy Michala Pavlíčka. Z tohoto vystoupení, které zároveň rušilo výstup Michaela Nymana, máme rozporuplné pocity. Zkrátka, nebylo to ono...

Michal Hrůza a Kapela Hrůzy

Příjemná muzika, která asi nikomu nevadí a nikoho neurazí. Podle našeho názoru Michalu Hrůzovi odchod z kapely Ready Kirken jednoznačně pomohl.

Tata Bojs a Ahn Trio

Bezprostřední Tata Bojs pod hradem vystoupili s korejským Ahn Triem, se kterým vloni natočili své originální "Best of" album Smetana. Úpěch měli rozhodně velký, jen se mohla skupina Tata bojs „zvednout ze židle".

 

Pátek - 10. července 2009

LA-33 (Kolumbie)

Kapela LA-33 byla jednoznačně úžasná. Přesně takhle nějak by měla vypadat  kapela na start festivalu. Zkrátka živá, spontánní a svou salsou příjemně cizí.

 

Jamie Cullum (UK)

Pocity z představení jedné z hlavních hvězd festivalu byly trošku zvláštní. Jamie je úžasný showman, místy až trošku blázen...Jeho koncerty jsou obrovskou podívanou, nemá problém se pustit do hip hopu, rád využívá beatbox a ke klavíru si nechává postavit buben se speciálními efekty. V plné „palbě" se předvedl i na letošním Colours.

 

Věra Špinarová

Tahle hudba asi seděla trošku starší generaci návštěvníků, ale vůči zpěvu nemůžeme říct ani to nejmenší.

 

Speed Caravan (Alžír/Francie)

Popis u této kapely byl „Arabská loutna v elektrorockovém běsnění" a musíme říci, že to přesně odpovídalo. Příznivci tohoto stylu byli nadšení.

Fleret a Jarmila Šuláková

Příjemná živá muzika s úžasnou Jarmilou Šulákovou.

Tomáš Kočko a Orchestr

Velice příjemná a originální muzika, která se každému, ať chce nebo ne, zalíbí.

Sobota - 11. července 2009

Nightwork

Úžasná show, postavená na místy až neuvěřitelném pěveckém a hereckém výkonu Vojty Dyka. Na pozadí velké parodie se skrývala perfektní muzika. Jen je škoda, že ten náboj neuměli dostat na vydané CD. Kdy by neznal písničku „Jsem gay, jsem teplej", kterou doteď slýcháváme v rádiu.

Jon Anderson (UK)

Vystoupení Jona Andersona nesklidilo příliš kladné ohlasy. Art-rock mu zkrátka nesedí.

 

Johnny Clegg (Jižní Afrika)

Příjemná muzika, která je k vidění na každém z Colours a pomáhá dělat jeho skvělou atmosféru.

Israeli Ethnic Ensemble (Izrael)

Vynikající směsice hudby z různých etnik se zpěvem úžasné Talye G.A. Solan.

Morcheeba (UK)

Avizovaná největší hvězda festivalu, která nás osobně trošku zklamala. Výkon nové zpěvačky byl jiný, než mu dávala Skye Edwards. A smůlou také bylo to, že zvukařům unikla nějaká rezonující frekvence, která byla bohužel slyšet ve zpěvu. Dominantním nástrojem byla kytara Rosse Godfreye.

Jaromír Nohavica

Co k tomu dodat? Byl super, vynikající a prostě NÁŠ! Rozproudil krev všech návštěvníků festivalu Colours od Ostrava, na některé se dokonce ani nedostalo, jelikož vstupenky byly díky účasti Jaromíra na Coloursech vyprodány. Takže za nás návštěvníky: Jaromíre, děkujeme!

 

Glenn Kaiser Band (USA)

Přiznáme se, že jsme při návštěvě stanu vůbec nevěděli, do čeho jdeme. Výsledkem byl ale úžasně živý „Jesus Rock ´n Roll" v podání neskutečného kytaristy a zpěváka Glenna Kaisera, ze kterého byli všichni posluchači naprosto unešení. Doporučujeme návštěvu jeho koncertu začínajícím i některým stabilním českým rockovým kapelám, aby se podívaly na to, co vše se dá zvládnout s jednou kytarou, jedním hlasem, foukací harmonikou, bicími a baskytarou.

Neděle - 12. července 2009

Mamady Keita & Sewa Kan (Guinea)

Další skvělá kapela, která děla Colours takovým festivalem, jakým je.

 

Nina Stiller (Polsko)

Spíše zvědavost nás přiměla k návštěvě „Magického koncertu spojujícího židovskou hudbu, hip hop a elektroniku". Toto vystoupení spíše připomínalo vystoupení Jany Kratochvílové. Ti, kteří ji znají, doufám pochopí.

 

Prouza

Kapela, která na naši hudební scéně funguje již nějaký ten rok. Nic ve zlém, ale bohužel dělali takový rámus, že jsme velice brzy ze stanu odešli.

Mňága a Žďorp

V neděli nám také pěkně zahrála kapela Mňága a Žďorp, která se předvedla v celé své kráse.

Xindl X

Na skupinu Xindl X jsme se šli podívat také ze zvědavosti. Písnička „Anděl" je sice hezká, ale již v našich rádiích poněkud obehraná. První překvapení bylo, že naprostá většina čekajících na vystoupení byly dívky. Druhé překvapení pak to, že XindlX přišel sám, jen s kytarou. A třetí překvapení bylo to, že výsledkem je hudba, která má nápad, šmrnc a dobře se poslouchá. Čtvrtým, a vlastně ani ne překvapením pak bylo to, že většina rodičů s menšími dětmi již při druhé písničce začala odcházet, pravděpodobně z toho důvodu, aby červenající se rodiče nemuseli dětem zacpávat uši a odpovídat na všetečné otázky o čem se to vlastně zpívá.

 

David Bayrne

Byrneovo vystoupení byla hudebně i vizuálně dokonalá show. Každý tón i pohyb byl připraven a dopředu načasován. Pro zajímavost: David Byrne šokoval pořadatele festivalu tím, že okamžitě po příjezdu z kamionu vytáhl jízdní kolo a vydal se na projížďku areálem, přivezl si sebou také poměrně početný doprovod.

 

Maceo Parker

Na nedělním programu se samozřejmě objevil také Maceo Parker se svými funkery, který podle očekávání vytvořil dokonalý soundtrack k závěrečnému tanečnímu reji letošních Colours od Ostrava. Americký saxofonista, občasný zpěvák a nenapodobitelný showman je symbolem strhujícího brownovského funky řízného rhythm´n´blues, který hrál po boku mnoha legendárních hudebníků.

 

Závěrem

Do článku se nám bohužel nevešli všichni interpreti, kteří se na letošním festivalu Colours of Ostrava podíleli. Z tak pestré nabídky, jaká byla k vidění, bylo opravdu těžké vybrat ty nejzajímavější. Co tedy dodat záběrem? Jaký máte dojem z letošního Colours of Ostrava právě Vy? Nenašli jste v našem článku ani slovo o své oblíbené kapele? Podělte se o své názory se všemi čtenáři magazínu Samuraj.cz! Diskutujte pod článkem!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Nové drsné filmy v našich kinech
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies