Puky přitahují hokejové čepele

Bez onoho černého kusu pryže by se zřejmě hokej nerozšířil do takových rozměrů. Zřejmě by bylo poněkud zarážející, kdyby se mistrovství světa hrálo například s plechovkou od ananasu.

Detailní fotografie puku

Stopa puku vede z Irska

Ačkoliv Irská hokejová reprezentace začala regulérně fungovat teprve v roce 2004, výraz, který symbolizuje lední hokej na celém světě, pochází zřejmě právě z tohoto ostrova. Výraz „puc” totiž znamenal strčit, udeřit (poke, punch). Poté, co se Irové začali stěhovat za velkou louži do Severní Ameriky se tento výraz postupně přesunul na ledové plochy.

Písemný záznam o puku se poprvé objevuje v roce 1876

Byl zachován v kanadském městě, které je považováno za jednu z bašt hokeje, Montrealu a to rok poté, co se zde hrálo první utkání po střechou.

Štěstí, že byl vynalezen puk

Ještě předtím, než se objevil puk z pryže se místo touše používaly různé náhražky.
Začínálo to různými dřevěnými kousky, které se postupem času formovaly do kulatého tvaru, ale někdy se použil třeba i zmrzlý koňský trus. Při této přestavě je potřeba obdivovat předchůdce dnešních zakuklených brankářů.

České puky vévodí světu

Poslední roky se všechny puky, které vidíte na mezinárodních kolbištích vyrábějí a dováže od nás, konkrétně z Valašska. Jejich ceněná vlastnost je to, že po dotyku plexiskla a mantinelu za sebou nezanechávají černé šmouhy a nejlépe splňují i další vlastnosti jako je tvrdost, pružnost nebo odraz.

Výroba puků

Výrabějí se ve speciálních strojích, ve kterých se pryž zahřívá až na teploty, které přesahují 150 stupňu. Celý proces trvá asi 13 minut, přičemž jeden stroj dokáže najednou vyprodukovat až čtyřicet kusů černých „pryžáků”. Menší kuriozitou je, že pro lepší vzhled a černý lesklý povrch se do směsi přidávají i saze.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Recenze filmu Největší z Čechů
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies