Proč nám to pálí víc než ženským?

Neumí pořádně zaparkovat, nemají žádný orientační smysl a nad jejich logickou argumentací by jeden zaplakal. A navíc mají menší mozek. To snad jako důkazy stačí. I když… Takový slon má mozek jak balvan a zaparkovat taky neumí. Ale buďme velkorysí, odhoďme předsudky a dejme hlavní slovo VĚDĚ. Ať se pravda ukáže.

Fotografie ženy, která leží na pohovce s notebookem

Na velikosti záleží. Nebo ne

kdo má větší mozekJe pravda, že mužský mozek je o něco těžší než ženský (u mužů váží víc než 1 300 gramů, u žen 1 100 gramů). Ženský mozek je ale proporcionálně větší (2,5 % tělesné váhy) než mužský, který činí 2 % celkové váhy.

Větší mozek = inteligentnější

To platí jenom u zvířat. U lidí bohužel ne. Škoda. Jak krásně by se tím dalo argumentovat!

O tom, že velikost mozku neovlivňuje inteligenci, vypovídá i to, že mozek ruského spisovatele Turgeněva vážil více než dvě kila, zatímco mozek Alberta Einsteina byl menší než ženský.

Každý má jiné polokoule

Mozkové polokoule neboli hemisféry rozhodují o typu mozku. Mužský mozek je rozdělený přehledně: vpravo je vnímání prostoru a forem, vlevo řeč a myšlení. Muž se tedy orientuje pravou polokoulí a učí číst levou. Má v tom prostě systém. Má to pro něj ale jednu docela podstatnou nevýhodu: Po infarktu se z něho bude zotavovat hůř než ženská, protože nezvládá tak dobře koordinovat obě hemisféry najednou.

Ženy totiž na čtení, mluvení anebo kreslení plánů používají obě hemisféry, takže v tom zákonitě musejí mít maglajz.

Rozhoduje 1 %

rozdílnost názorůVíte, že ačkoli jste chlap se vším všudy, ve svých prenatálních počátcích jste byl ženská Všechna embrya jsou totiž ženského pohlaví a až v šestém týdnu vývoje se začíná aktivovat chromozom Y, který z holčičky „vyrobí“ chlapečka.

Možná proto lidský mozek funguje z 99 % u obou pohlaví stejně. Jenže stačí i to jedno jediné procento, aby se ti dva mnohdy vůbec nedomluvili.

To, čím se muži a ženy odlišují, jsou totiž myšlenkové pochody. Laicky řečeno to znamená, že stejného počtu bodů v IQ testech dosahují různým způsobem a zapojují při tom jiné oblasti mozku. Na řešení stejného úkolu používají zkrátka odlišnou techniku: Muži se ve městě orientují tak, že si osvojí celkový plán, ženy si určí orientační body, např. semafor nebo cukrárnu.

Ženský mozek je o emocích

Je to tak, ženská dokáže vyčíst náladu a pocity, aniž byste promluvili, stačí jí k tomu výraz obličeje a celkové působení dotyčné osoby. Naproti tomu mužský mozek, co si budeme namlouvat, je v tomto ohledu natvrdlejší. Možná i to je důvod, proč ženy pláčou až 4x častěji než chlapi – většinou teprve až když chlap uvidí slzy, tak mu dojde, že se něco děje.

Mužský mozek v ženském těle

muž s mozkem v ruceSimon Baron-Cohen, odborník na srovnávání mužských a ženských mozků, rozděluje lidi do tří kategorií podle typu mozku:

• jednotlivci s výrazně vyvinutou empatií (ženský mozek, empatický typ),

• jednotlivci s výrazně vyvinutým smyslem pro systémy (mužský mozek, systematický typ),

• jednotlivci, u nichž jsou obě orientace vyvážené (vyvážený mozek, balanced brain).

A pozor, typy mozku nemusí nutně korelovat s pohlavím, takže i chlap s muskulaturou kulturisty může mít „ženský“ mozek a raději dovádí s batolaty, než opravuje auto a blonďatá barbína je obdařena matematickým a abstraktním myšlením, za které by se nemusel stydět ani Einstein.

 

 

 

 

 

Co zvládne líp mužský mozek

nákres mužského mozku

• líp se orientuje v prostoru

• větší agresivita a sebeprosazování

• je lepší na rozlišování a skládání geometrických forem

• lepší výsledky v systematizujících testech

• lepší schopnost čtení z map

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaké jsou přednosti ženského mozku

nákres ženského mozku

• naučí se rychleji číst

• bohatší slovní zásoba

• citlivě reaguje na výrazy tváře

• lépe dekóduje neverbální komunikaci

• schopnost interpretace jemných nuancí tónu hlasu či výrazu tváře

• schopnost posoudit charakter člověka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mužský vs. ženský mozek

Takže to shrneme: Mužský mozek má tendenci se specializovat; muž dokáže skvěle oddělovat a ukládat informace. Ženský mozek funguje globálněji, pravá i levá hemisféra jsou lépe propojeny a vzájemně se podílejí na zpracování informací.

Ženy do aktivit, při nichž je potřeba koordinovat zrak a pohyb, zapojují tři hlavní oblasti mozku a jejich mozek vykazuje činnost v obou hemisférách. Oproti tomu mužský mozek zapojuje obě hemisféry jen při zvláště komplikovaných úkolech.

Muži jsou na jeden daný úkol soustředěnější než ženy a dokážou se mu věnovat na maximum. Ženy jsou schopny pospojovat řadu dílčích informací do jednoho celku, rozdělit soustředění do několika oblastí, a tak zvládnout více úkolů naráz.

Mozek je sval, musí se trénovat

rozdíly v myšlení mužů a ženJestli nechcete za pár let skončit jako polodementní stařík, začněte už teď: Luštěte křížovky, zahoďte kalkulačky, oprašte Rubikovu kostku. Zkuste si třeba při mytí zubů vyměnit ruce. Jestli obvykle používáte pravou ruku, zkuste si je tentokrát umýt levou a procvičit tak opačnou hemisféru. Mozek si bude lebedit, vytváříte mu tak nová spojení mezi neurony. Jestli ho necháte zlajdačit, může dojít k tomu, že málo používané nervové dráhy ještě víc zakrní. To mu nedovolte. Pamatujte, co je na chlapovi nejpřitažlivější: sexy mozek!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Když do divadla, tak na improshow!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies