Pro kutila? Jedině aku vrtačka

Čas od času je třeba doma vlastí silou udělat nějakou tu opravu či úpravu. Máte k tomu to správné nářadí? Co taková aku vrtačka, nechybí vám náhodou ve vašem kutilském kufříku první pomoci?

Fotografie mužské ruky při práci s aku vrtačkou

Vrtačky a tedy i aku vrtačky pomohou nejen při vrtání, ale také při šroubování, míchání barvy či malty a broušení nejrůznějších materiálů.

AKU vrtačka

Akumulátorové vrtačky jsou nejprodávanějším typem vrtaček vůbec. A proč tomu tak je? Možná je to tím, že ji využijete kdekoli, i tam, kde není přívod elektřiny. Slabší typy akumulátorových vrtaček se používají hlavně jako elektrické šroubováky a k vrtání do dřeva. V případě, že chcete sešroubovat silnější dřevo, počítejte s tím, že budete potřebovat silnější model aku vrtačky. Existují také příklepové AKU vrtačky, které zvládnou i vrtání do kovu nebo cihly.

Výhody akumulátorové vrtačky

Aku vrtačky nepotřebují připojení do sítě, při práci vám nebude elektrický kabel na obtíž a navíc vás nebude omezovat jeho dosah. Akumulátorové vrtačky vás nebudou obtěžovat ani hlukem, podle libosti si nastavíte utahovací moment. Jedinou nevýhodou akuvrtaček je nutnost dobíjení akumulátorů. Na trhu dostanete také akušroubováky se stejnými funkcemi jako mají akuvrtačky. Vrtačky ovšem mají pistolový tvar, který je pro vrtání určitě výhodnější. Podle funkce lze akumulátorové vrtačky rozdělit na aku vrtačky s příklepem, bez příklepu a na aku vrtací pneumatická kladiva. Akuvrtačka s příklepem zvládne provrtat pouze cihlové zdivo.

Nejrůznější aku nářadí včetně aku vrtaček si můžete vybrat a koupit v profi e-shopu s nářadím Shop.Alfavaria.cz.

Na co si dávat pozor

Rozhodující ke kvalita, proto se při výběru vrtačky neřiďte pouze cenou. Kvalitní a tedy dražší vrtačka, vám ve výsledku ušetří spoustu času a námahy. Peníze se vám vrátí také díky delší životnosti výrobku. Vybírejte tedy raději značkové přístroje.

Důležitá je také ergonomie vrtačky. Nežvytáhnete peníze z peněženky, vyzkoušejte, zda vám dobře padne do ruky. U těžších modelů si všímejte, zda je dobře vyvážen. Tady dávejte pozor, aby vrtačka nepřevažovala dopředu. Neměla být ale ani příliš lehká, takové typy obvykle nemají kovovou vnitřní výztuž a při větší zátěži pak hrozí rychlé opotřebování a zničení.

Ať vás ani nenapadne koupit si vrtačku bez rychloupínacího sklíčidla. Tatam jsou časy, kdy se vrták upínal ručně přídavnou kličkou. Dnes stačí vrták pouze vložit a klapnutím nebo pootočením sklíčidla je připevněn.

Výhodnou vlastností moderních vrtaček je možnost snižování a zvyšování otáček. Tuto vlastnost využijete při vrtání do větších hloubek, při vysokých otáčkách totiž hrozí zničení vrtačky přehřátím.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Marika Šoposká – nová tvář českého filmu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies