Přilby a helmy - myslete hlavou na hlavu

To, že kvalitní a vhodná přilba může zachránit život, už se několikrát prokázalo. Vždyť i cyklisté, kteří nejezdí takovými rychlostmi jako motorkáři, vděčí této ochraně hlavy za to, že po pádu nepřišli o život.

Nezbytnou ochranou hlavy při motokrosu je motokrosová helma

Helmy, přilby, štíty a kryty

Traduje se, že všechny nemoci pocházejí od nervů nebo od nohou. Sami však víte, jaké to je naplno se praštit do hlavy. Chvilku jste jak omráčení (někdy nejenom jak) a při obzvlášť šikovně umístěném úderu máte krásnou zvlněnou ozdobu v podobě boule. A což teprve, když by byl náraz větší.

Helmy a přilby - jak neztratit hlavu (či její část)

Oči, noc, zuby, brada a především mozek jsou lehce zranitelné části našeho těla, což už si uvědomovali staří válečníci, když si na hlavu nasazovali přilbice, které je měly ochránit před meči, cepy a ředmihy nepřátel.

V armádě přilby zůstaly, ale jsou samozřejmě lehčí, odolnější a rovněž nemá jejich nositel pocit, že ho zavřeli do krabičky od sardinek a za zásluhy mu udělali dvě dírky pro oči.

Přilby a helmy jsou povinné na stavbách, v dolech a především v různých sportovních disciplínách a striktně je vyžadují i předpisy pro provoz na dopravních komunikacích.

Helmy a přilby - hlavou zeď neprorazíš

Možnost zranění hlavy je při některých sportech mnohonásobně vyšší, ať už je to spojeno s větší rychlostí nebo častějším rizikem pádu. Při narázu totiž kromě jeho prudkosti rozhoduje i to, zda ho čekáme nebo ne.

Z vlastní zkušenosti víte, že vážná zranění hlavy mohou nastat i při chůzi, když člověk uklouzne nečekaně třeba na ledu. Není tedy třeba příliš rozvádět, jak je hlava ohrožená při jízdě na motorce (čím silnější kubatura, tím větší nebezpečí?) a jak důležitým bezpečnostním faktorem je helma nebo přilba.

Helmy - jak vybírat

Existují tři základní typy motocyklistických helem.

Integrální helma

Tu používají silniční motocyklisté - je to přilba, která má chránič brady a štít, jezdec má chráněnu hlavu od temene až po bradu ze všech stran. Tento typ vyžaduje dobré větrání a rovněž může svému nositeli mírně narušovat zrakové a sluchové vjemy z okolí. Pokud však netoužíte pro zdrátované čelisti, je integrální helma nejlepším řešením. Tyto přílby se mohou nasazovat přímo, nebo mohou mít spodní část odklápěcí.

Otevřená helma

Jak už název napovídá, obličej je v tomto typu přilby chráněn o poznání méně, je vhodná pro slabší kubatury motocyklů nebo pro automobilové závodníky. Může být i s obličejovým průhledným krytem.

Motokrosová helma

Na rozdíl od integrální helmy ji chybí přední kryt, zatímco chránič brady je vytažen dopředu. Zato má navíc štítek nad očima jezdce, helma je tak zepředu výrazně vykrojená. Používají se k ní speciální motokrosové brýle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Uvažujete o povzbuzováku v podobě viagry?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies