Přezujte pneumatiky na zimu už nyní

Čím dříve přezujete své autíčko na zimu, tím lépe pro vás. A pokud si kola nepřezouváte sami, vyhnete se tak přeplněným pneuservisům. Povinnost zimních pneumatik se pomalu, ale jistě blíží.

Zimní pneumatiky

 

Dle zákona je tato povinnost uložena pro všechny řidiče motorových vozidel kategorie M a N. Zimní pneumatiky musíte mít od 1. listopadu do 31. března, ale zároveň i v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led či námraza.

 

Vzhledem k povětrnostním podmínkám to někdy lze jen předpokládat, že se bude během jízdy na pozemní komunikaci vyskytovat sníh, námraza nebo led. I v tomto případě musíte mít nazuté zimní gumy. Znamená to, že není bezpodmínečně nutné, abyste měli zimní pneumatiky od listopadu do dubna, pokud tedy zrovna neplánujete jet na výlet někam, kde se souvislá vrstva sněhu, námrazy či ledu vyskytuje.

 

Ovšem na některých vybraných úsecích je tato povinnost zimních pneumatik zavedena neustále. Tyto úseky jsou označeny značkou “zimní výbava”. Jen pro přesnost - jedná se o kruhovou značku v modré barvě, na které je vyobrazen automobil a pod ním sněhová vločka. Tato značka byla uvedena v roce 2008. Jestli tuto značku uvidíte, musíte mít přezuto na zimní gumy bez ohledu na počasí či stav vozovky.

 

Zimní pneumatiky se označují písmeny M+S a toto označení používají i pneumatiky celoroční. Toto spojení znamená bláto + sníh (Mud + Snow). Místo zimních pneumatik můžete používat i celoroční, ale ty také musí splňovat minimální hloubku vzorku (dezénu).

 

 

Proč je používání letních pneumatik v zimním období tak nebezpečné?

 

  • Zimní pneumatiky jsou vyráběny z měkčí směsi, jež má takové vlastnosti, které s přehledem obstojí i při teplotách pod 7 °C.
  • Letní pneumatiky mají na rozdíl od těch zimních horší trakci na sněhu a ledu. Jednoduše řečeno, auto si bude dělat, co se mu zlíbí. Letní pneumatiky se na ledu, námraze či sněhu budou nebezpečně protáčet. Avšak na suché či mokré vozovce se budou hůře chovat zimní pneumatiky.
  • Brzdná dráha v případě letních pneumatik používaných v zimním období je oproti zimnímu obutí podstatně delší.
  • A pokud zvažujete používání letních pneumatik v zimním období, možná si neuvědomujete, že letní pneumatiky by se v takových podmínkách neměly v žádném případě používat. Letní pneumatiky s klesající teplotou tuhnou a kvůli tvrdému povrchu pneumatik vám kola hůře přilnou k povrchu vozovky. Tím pádem bude vaše auto neovladatelné, protože bude o to více klouzat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nejbizarnější náboženství světa
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies