Přátelé (Friends) - fenomén komediálních seriálů

Komediální seriál Přátelé se stal nejsledovanějším a také nejoblíbenějším seriálem po celé Evropě. V tomto seriálu parta 6 přátel (Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross) řeší všechny možné i nemožné osobní problémy.
Fotografie hlavních hrdinů amerického seriálu Přátelé

Friends - jak to všechno začalo?

Pilotní epizoda (The One Where It All Began) pojednává o příchodu Rachel do party. Ta uteče od oltáře v den své svatby a nezbude jí nic jiného, než vyhledat kamarádku z dětství a střední školy - Monicu. Ta ji vezme k sobě do bytu a Rachel se stane její spolubydlící. To hlavně potěšilo Rosse, Moničina bratra, který byl do Rachel zamilovaný už na střední škole.

Seriál Přátelé se natáčel již od roku 1994

Seriál Přátelé se natáčel už od roku 1994. Už jenom název seriálu „The Friends” dal scénáristům dost zabrat. Nejdříve se měl seriál jmenovat Once upon the time in the West Village, pak Insomnia Café, Across the Hall, a Friends like us (přátelé jako my). Přátelé, 20 minutový sitcom (situační komédie) který se skládá ze tří stabilních částí scén, byt Monicy, byt Chandlera, a Central Perk, kde se přátelé scházejí a posedí na žlutém gauči. Celý seriál se natáčí před živým publikem (proto ten smích).

Kdo koho v přátelích hraje:

  • Jennifer Aniston (Rachel Karen Green)
  • Courteney Cox Arquette (Monica Geller)
  • Lisa Kudrow (Phoebe Buffay)
  • Matt LeBlanc (Joey Tribbiani)
  • Matthew Perry (Chandler Bing)
  • David Schwimmer (Ross Geller)

Něco málo ze života Přátel

Rachel Karen Green

Rachel má dceru Emmu s Rossem. S Rossem byla i vdaná, když ale den na to vystřízlivěla, trvala na rozvodu. Rachel žila z kreditek svého otce, ale ostatní ji přemluvili, ať si najde práci. Tak začala pracovat v Central Perku jako číšnice. Nakonec získala nabídku pracovat u Ralpha Laurena, kde potkala Joshuu, který se s ní rozešel, protože ještě nebil připravený na vážný vztah. Nakonec zůstala s Rossem, i když dostala pracovní nabídku ve Francii. Rachel bydlela u Monici, ovšem do té doby, kdy se k Monice nastěhoval Chandler. Tak se přestěhovala přes chodbu k Joeymu, který když zjistil, že se Rachel chce odstěhovat k Rossovi kvůli Emmě, začal připravovat byt na dítě. Nakonec zůstala u Rosse.

Ross Geller

Ross pracuje jako profesor na univerzitě, dříve v muzeu. Ross byl už třikrát ženatý. Se svou první ženou Carol, z které se později stala lesbička, má syna Bena. S Rachel (třetí manželka) má dceru Emmu. Ross byl do Rachel zamilovaný už na střední škole. Rozešli se nesčetněkrát, ale vždy se dali dohromady. Svou druhou svatbu pokazil tím, že u obřadu spletl jména, místo „beru si tě Emily” řekl „beru si tě Rachel”, což Emily nepřekousla.

Chandler Bing

Pracuje v reklamě, co dělal dříve nikdo neví. Chandler je ženatý s Monicou. Jeho nejhorší přítelkyní a zlou noční můrou byla Janice Litman, od které pochytil hlášku „Ách, můj, božé...”. Jeho otec Charles dělá travesti show v Las Vegas. Chandler nesnáší Díkuvzdání, protože se mu právě v tento den rozvedli rodiče a přišel o špičku malíčku na noze.

Monica Geller

Pracuje jako šéfkuchařka v luxusní restauraci, dříve u Alessandra. Monica je vdaná za Chandlera. Miluje pořádek a čistotu a je přímo posedlá uklízením. Na střední škole měla Monica mírné problémy s nadváhou. S Chandlerem má dvojčata Jacka a Ericu. Jack po tátovi a Erica po těhotný holce.

Joey Tribbiany

Povoláním herec, i když ne moc talentovaný. Jeho největší role byla Dr. Drake Ramoray, v méně úspěšném seriálu „Dny našeho života”. Joey bydlí v bytě s Chandlerem, naproti Monice a Rachel. Rád jí a sleduje Pobřežní hlídku. Je napůl Ital, ale italsky umí jen nadávat.

Phoebe Buffay

Phoebe pracuje jako masérka, dříve zkoušela prodej tonerů po telefonu. Phoebe měla těžký život. Máma se zabila, otec ji opustil když byla malá, a tak celé dětství žila na ulici. Je vdaná za Mika. Je vegetariánka, má ráda starožitnosti a ráda hraje na kytaru v Central Perku.

Slavné osobnosti hostují v seriálu Přátelé

V seriálu se již objevila pěkná řádka slavných herců např. George Clooney, Julia Roberts, Charlie Sheen nebo Tom Selleck. Ale nejen herci, také slavné modelky jako Rebecca Romijn-Stamos nebo Elle MacPherson, ale také třeba návrhář Ralph Lauren, miliardář Richard Bronson či vévodkyně z Yorku Sarah Ferguson.

Přátelé – zajímavosti

  • První věta celého seriálu: „Není co říct” („There’s nothing to tell.”)
  • Na britském programu Channel 4 (a nejen na něm) jsou Přátelé nejsledovanějším komediálním seriálem. Průměrně se na premiéru dívá přes tři miliony lidí.
  • Stejně tak i na domovské stanici NBC, v USA se však na Friends dívá každý čtvrtek přibližně dvacet miliónů diváků! V Americe jsou Přátelé nejsledovanějším sitcomem.

Přátelé v českém znění:

  • Miriam Chytilová - Rachel
  • Pavla Rychlá - Monika
  • Stanislava Jachnická - Phoebe
  • Petr Rychlý - Joey
  • Rostislav Čtvrtlík - Chandler
  • Daniel Rous - Ross

Další oblíbené seriály:

Dr. House - monstrum bez citů a zásad

Kobra 11 - Auto jako BMW nebo Mercedes na zničení?

Profesionálové z CI5 - policie nebo tajná služba?

South Park - peklo na zemi i obrazovce

Garfield - taky nesnášíte pondělky?

The Simpsons Movie - Simpsonovi ve filmu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Nespoutaný Sébastien Chabal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies