Pracovní agentury - když nechcete na úřad práce

Stále více lidí se obrací na pracovní agentury jako poslední možnost, jak získat práci. Mnozí ani netuší, že návštěva právě těchto agentur by měla být naopak jejich první cestou poté, co ztratí zaměstnání.

Fotografie zobrazující vypisování dotazníku

Pracovní agentury nejsou úřad práce

Podle zkušeností kmenových zaměstnanců pracovních agentur mnoho uchazečů o práci se domnívá, že tato služba je stejná jako poskytují úřady práce. Tzn., že po zaregistrování mohou bez postihu pouze docházet na jakési konzultace, bez toho, aniž by byli k nějaké práci přiděleni.
Neuvědomují si, že v případě, pokud odmítnou nabízenou práci či dokonce při uzavřené smlouvě nenastoupí do zaměstnání, agentura s nimi může přerušit konktakt a další práci jim jako nespolehlivým nenabízet, případně vymáhat smluvně ujednané sankce.

Pracovní agentury - jak fungují?

Agentury práce totiž fungují jako standardní zaměstnavatel, přičemž jediným rozdílem je to, že místo, kde bude uchazeč přidělen, se může měnit podle aktuálních nabídek. Agentura má tak daleko více možnosti, jak nabídnout potenciálnímu zaměstnanci pracovní pozici, protože mu může vybírat z nabídek z celé České republiky, které jsou pravidelně aktualizovány.
Pokud splňuje dotyčný podmínky (zpravidla jazykové), může se ucházet i o práci v zahraničí. Právě proto by měl mít člověk hledající práci alespoň rámcově srovnáno, jako profesi by chtěl vykonávat.

Pracovní agentury - co si vzít s sebou

Jestliže nemáte zkušenosti s pracovní agenturou, budete možná překvapeni, jak rychle a snadno lze pomocí ní najít práci. Nejdříve je třeba se zaregistrovat, k čemuž potřebujete pouze občanský průkaz, případně průkazku zdravotní pojišťovny. Mnohé agentury žádají i číslo bankovního účtu pro snadnější vyplácení mezd.  Na škodu není ani krátký strukturovaný životopis, který může usnadnit vyhledávaní pracovní pozice.

Pracovní agentury - dočasné přidělení

Následně vám pracovníci agentury nabídnou zaměstnání, o kterém vám sdělí co nejvíce informací. Pakliže se rozhodnete nějakou pozici akceptovat, podepíšete pracovní smlouvu přímo v agentuře a zároveň ke smlouvě obdržíte přidělení k práci.
Stáváte se tak zaměstnancem dotyčné agentury práce, ne té firmy, kde jste dočasně přiděleni. Mzdu vám zpracovává a vyplací agentura, která úzce spolupracuje se svými zákazníky, kteří poskytují pracovní místa. Pokud se rozhodnete změnit místo výkonu práce, není nutné ukončit pracovní smlouvu, pouze se změní dočasné přidělení.
 

Pracovní agentury - vyhledání vhodné pozice

Druhou možností, jak získat zaměstnání přes pracovní agenturu, je ucházet se o místo s vyšší kvalifikací. Některé agentury fungují totiž i jako zprostředkovatelé a vyhledávají podnikům pracovníky, kteří po projítí pohovory a dalšími zkouškami mohou obdržet smlouvu přímo od těchto poptávajících firem. V tomto případě se po podpisu pracovní smlouvy již jedná o klasický vztah zaměstnanec - zaměstnavatel bez třetí osoby v podobě agentury.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Mezinárodní konference o svádění
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies