Pozor na hoaxy!

„Tento email pošli 10-ti lidem do 1 hodiny, jinak budeš mít 10 let smůlu.“ Tak s tímto typem emailu se setkal každý z nás. Chodí vám takové emaily pravidelně? Jak se s takzvaným „hoaxem“ vypořádat?

Fotografie muže křičícího na monitor od notebooku

Hoax – nepříjemný řetězový email

Kdo by to neznal. Ráno si chcete přečíst emaily a jakmile otevřete schránku, objeví se vám tam několik desítek emailů prosících o to, abyste je přeposlali dále „Tento email pošli 10-ti lidem do 1 hodiny, jinak budeš mít 10 let smůlu.“ S tímto typem emailů se setkal snad každý z nás. Někteří je ignorují, v některých se hne svědomí a raději plní, to co jim email říká. Výsledkem je jak jinak než odeslání hoaxu dalším adresátům. Věděli jste o tom, že přeposílané emaily jsou nejen velmi obtěžující, ale mohou být i nebezpečné?

Hoax – definice pojmu

Hoax je definován jako klamavá, poplašná zpráva, která upozorňuje na nějaké nebezpečí, prosí o pomoc či slibuje všechno možné i nemožné a hlavně žádá o co největší šíření samotné zprávy.

Jak poznat hoax?

Hoax je velmi snadné rozpoznat. Typickým znakem hoaxu je velké množství emailových adres v záhlaví, na konci samotné zprávy prosba o následné přeposlání zprávy. Hoax může mít podobu jak čistého textu, tak také prezentací, petic, smutných fotografií na kterých je zachyceno lidské neštěstí, apod. Z hlediska obsahu se dají rozdělit do několika základních skupin: zábavné, zamilované, výherní, lživé, petice, pomstychtivé, prosící o pomoc.

Pro příklad uvádíme typický příklad lživého hoaxu

Od 1. 1. 2008 bude ICQ placené. Uvedla to dnes společnost AOL (poskytovatel ICQ služby). Tomu můžete včas předejít, když pošlete tuto zprávu alespoň 15 lidem z vaší kontaktní listiny. Předem upozorňujeme, že se nejedná o žert. Po odeslání této zprávy 15 lidem dostanete na email (zadaný při registraci) informace o tom, že jste splnili podmínky pro další používání ICQ bez poplatků. Poznáte to i tím, že vaše ICQ květina zmodrá.

Jak může hoax škodit?

Hoax není počítačovým virem, tudíž neničí soubory. Jeho hlavním cílem je sběr osobních dat (co největší počet emailových adres, telefonních kontaktů, atd.), které ve výsledku slouží k reklamním účelům. Snadno se vám pak může stát, že vám přijde reklama například z Itálie či Austrálie. Nezanedbatelnou součástí hoaxů je také jejich velikost, která s každým přeposláním roste a způsobuje nemalé vytížení linek i serverů.

Jak se zbavit hoaxu?

Nevýhodou hoaxů je, že se jich jen tak nezbavíte. I když si nastavíte antispamové filtry, tak vám budou chodit hoaxy dál, protože se jedná o zprávy od vašich důvěrných přátel. I když jim řeknete, ať vám je neposílají, vždy se najde nějaký dobrodinec, který tak učiní.

Jak se tedy hoaxu zbavit? Pokud vám nějaký přijde, ignorujte jej a rozhodně neposílejte dále. Správné místo pro hoax je v koši. Problematikou hoaxu se zabývá server hoax.cz, na kterém můžete nalézt hned celou databázi hoaxů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Ulítnete na kiteboardingu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies