Povinné ručení

Všichni majitelé aut ho důvěrně znají. Už slůvko „povinné“ totiž naznačuje, že tady končí sranda. Chcete-li se se svým čtyřkolovým miláčkem na silnici, bez povinného ručení to nepůjde. Výhoda je, že jako klient si můžete vybrat z celé řady nabídek pojišťoven.

Fotografie muže, který jede v červeném kabrioletu se zvednutýma rukama

Povinné versus havarijní pojištění

Povinné ručení je vlastně pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Zjednodušeně řečeno, pokud se vám jízda vymkne z rukou a někomu pošramotíte auto, nebo dokonce způsobíte újmu na zdraví, pojišťovna škodu uhradí za vás. Jestli ale budete tak nešikovní, že si vlastní vinou zrušíte svoje auto, máte smůlu, neuvidíte ani vindru. Tedy pokud nemáte uzavřené havarijní pojištění, které slouží právě pro tyto účely.

Nemáte povinné ručení

Povinné ručení je zákonná povinnost. Nechceme strašit, ale jestli ji nesplníte, připravte si 5 000 až 40 000 Kč na pokutu. A jestli budete mít fakt smůlu a s nepojištěným autem do někoho nebo něčeho vrazíte, zacálujete veškerou škodu z vlastních peněz. Jestli se vám moc nebude chtít, podá si vás Česká kancelář pojistitelů, kde jsou sdruženy všechny pojišťovny nabízející povinné ručení, a po dobrém nebo po zlém z vás ty prachy dostane.

Kdy nemusíte mít povinné ručení

Povinně musí být pojištěna auta evidovaná v registru motorových vozidel, tj. ta, která mají SPZ. A policejní hlídce nevysvětlíte, že autem vlastně vůbec nejezdíte (to jen dnes, výjimečně). Jestli fakt nechcete za povinné ručení dát ani korunu, musíte odevzdat SPZ do depozitu. Opomenutí téhle maličkosti vás může přijít na 2 500–20 000 Kč.

Mezinárodní dosah povinného ručení

Povinné ručení u nás nabízí 14 pojišťoven. Jestli jste si z této štědré nabídky vybrali vám tu nejsympatičtější, po uhrazení pojištění dostanete zelenou kartu. Tu opatrujte jako oko v hlavě a hlavně ji vozte všude s sebou. Je to mezinárodní doklad o pojištění, který platí téměř ve všech státech Evropy. To znamená, že když do vás třeba ve Francii nebo Chorvatsku někdo ťukne, buďte v klidu – za předpokladu, že nejste viníkem nehody a nehoda nastala v době trvání pojištění, postaví se pojišťovna ke svým závazkům čelem a pojistné plnění vyplatí.

Limity pojistného plnění

cars-insurance-online.net

Při povinném ručení vám budou nabídnuty i limity pojistného plnění. Pojišťovny je mají nastaveny různě, začínají na 35 milionech a mohou končit i na 100 milionech. Zvažte proto, jak moc často a jakým stylem jezdíte. Dojde-li při nehodě vaší vinou k vážnému zranění další osoby, hrozí vám nejen trestní stíhání, ale i náhrada škody za ušlý zisk a uhrazení léčebných výdajů, které se můžou vyšplhat do milionů, v extrémních případech až do desítek milionů korun (nestrašíme, konstatujeme). Když hodně pochroumáte třeba prezidenta dobře prosperující společnosti a máte pojistný limit na škodu na majetku a zdraví nastaven „jen“ na 35 milionů Kč, zbytek nákladů doplácíte ze svého.

Asistenční služba v akci

Součástí povinného ručení (případně havarijního pojištění) je běžně i asistenční služba. Hodí se v případě nehody nebo poruchy vašeho přibližovadla. Mimo jiné na místě zajistí opravu auta nebo jeho odtažení do nejbližšího servisu.

Připojištění aneb Co všechno se dá pojistit

Jestli se vám pojištění zalíbilo, můžete si dát připojistit i skla u auta, sjednat úrazové pojištění řidiče, řidiče a dětí přepravovaných v autosedačkách, všech sedadel vozidla, pojištění náhradního vozidla, pojištění právní ochrany nebo TOP Assistance. Záleží jen na vašem uvážení a peněžence.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Filmové novinky a premiéry
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies