Samuraj.cz

Policie ČR - Jak se stát dobrým „poldou”?

del.infe del.infe

Snad každý muž si někdy v dětství řekl: „Až vyrostu, chci být polda.” Stále vás tato myšlenka trápí a pronásleduje? Nebo jste prostě zvědaví, jak se dá k Policii dostat? V našem článku se dozvíte nejen to, ale i mnohem více...

Policie z pohledu nezávislého jedince

Jak se na policii dívají ti, kdo nemají nikoho takového v rodině.

Policie a syndrom Policejní akademie

Když jsem byl na první stupni základní školy, 95 procent mých spolužáků chtělo být "policajtem". Dílem se o to zasloužily americiké filmy typu Policejní akademie a dílem dětské vnímání tohoto povolání, jako něčeho krásného. Který kluk by nechtěl život nabitý rychlou jízdou, střílením a uznáními za statečnost.

Policie a prokletí pubertálního věku

Přišla sedmá, osmá třída a s ní jsme vešli do období života zvaného puberta. Občas jsme se porvali, kouřili první cigarety, testovali různý alkohol a před Silvestrem házeli petardy všude kolem. Najednou už policie nebyla náš ochránce. Téměř ze dne na den to byli "chlupatí", kteří nás otravovali a kterých jsme se báli. Pak už stačil jeden či dva zápisy za používaní pyrotechniky a rušení klidu a "poldové" byli absolutně mimo náš zájem. V té době už nechtěl být policistou téměř nikdo.

Policie vs. normální práce

Každý jsme se rozešli někam jinam. My, kteří nešli na policejní školu, jsme si udělali vyuční list nebo maturitu a uvažovali co dál. Někdo je na vysoké škole, někdo ne. Najednou zjišťujeme, že volných míst není tolik, kolik bych si představovali a že práci, kterou by nám dali, vlastně za tu trochu peněz ani nechceme dělat. Ale jít k policajtům? Reakce okolí je většinou jasná: „Zešílel jsi? Najdi si nějakou ‚normální’ práci.”

Policie – Podněty pro ty, kdo stále uvažují Výhody práce u Policie ČR Chtěli jste vždy mít poslání? Ne nějakou práci, ale povolání. Sloužit lidem? Jděte do toho. Poměrně vysoký příjem Naturální odměny – získáváte uniformu, obuv či doplňky V případě práce mimo trvalé bydliště máte nárok na ubytovnu, či příspěvek na bydlení Po určitých odsloužených letech máte nárok na výsluhovou penzi Možnost kariérního postupu  Nevýhody policejního povolání Fyzická i psychická náročnost Vysoké riziko zranění či zabití Nesmíte být členem politické strany či mít další zaměstnání Stálá pohotovost Zničený rodinný život (drtivá většina policistů se téměř neúčastní výchovy svých dětí) Každé špatné rozhodnutí může ohrozit něčí život Policie – Informace pro zájemce Policie – „Můžu hned k ‚přepadovce’?” Jako nového policistu vás zařadí k jednomu ze čtyř základních útvarů Po určité době jste teprve přeložen k zvláštním složkám, podle schopností a zkušeností Pořádková policie Chrání veřejný pořádek Bojuje proti kriminalitě Provádí trestní a přestupkové řízení Dohlíží na bezpečnost silničního provozu Železniční policie Zajišťuje veřejný pořádek na vlakových nádražích a ve vlacích Chrání bezpečnost cestujících a dopravovaných zásilek Dopravní policie Dohlíží na bezpečnost a plynulost sliničního provozu Reší dopravní nehody Cizinecká a pohraniční policie Zajišťuje ochranu státních hranic mimo hraniční přechody Kontroluje doklady na hraničních přechodech Povoluje a kontroluje vstup a pobyt cizinců Uděluje statut uprchlíka Policie – „Kam se mám obrátit?”

Stačí si z internetu stáhnout žádost o přijetí do služebního poměru a doručit na příslušné personální pracoviště policie.

Policie – „Jaké podmínky mi ukládá ministerstvo vnitra?” Občanství České republiky Věk nad 18 let Čistý trestní rejstřík Minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou Fyzickou, zdravotní a osobnostní způsobilost k výkonu služby (ověřováno testy) Policie – „Přijímací řízení?” Psychologické vyšetření obsahuje řadu testů zkoumajících zejména strukturu osobnostního profilu uchazeče s ohledem na potřeby výkonu služby. Prověrka fyzické zdatnosti se skládá ze čtyř testů: Člunkového běhu, běhu na 1000 m, celomotorického testu a cvičení kliků Komplexní zdravotní prohlídka Policie – Přijetí do služebního poměru Délka přijímacího řízení je obvykle kolem tří měsíců, proto NENÍ vhodné ukončit stávající pracovní poměr Jako nově nastupující příslušník máte smlouvu na dobu neurčitou se zkušební dobou 12 měsíců Policie – Vzdělávání Uchazeči se středním vzděláním Po přijetí do služebního poměru nastupujete k absolvování základní odborné přípravy, jenž trvá 12 měsíců a kterou v rámci policejního školství poskytují střední policejní školy Ministerstva vnitra v Praze, Brně, Jihlavě a v Holešově Poté jste vysláni k řízené praxi o trvání šest měsíců Uchazeči s vysokoškolským vzděláním Základní odborná příprava probíhá formou dálkového studia na SPŠ MV v Brně Týdenní soustředění se uskutečňuje v intervalu 4 až 6 týdnů Délka studia je 10 měsíců, včetně přípravy a vykonání závěrečné zkoušky Policie -„A kolik za to?” Zákony o odměňování policistů č. 143/1992 Sb. č. 330/2003 Sb. Složky služebního příjmu policisty Platový tarif Hodnostní příplatek Zvláštní příplatky Osobní příplatek Příplatek za službu v noci, sobotu a neděli a za službu ve svátek Odměna Příplatek za službu v zahraničí Příplatek za vedení Služební příjem za službu přesčas Naturální nároky Policie ČR Příslušník policie má nárok na bezplatnou služební výstroj (uniforma, obuv) a doplňky ke služební výstroji Výsluhové nároky Policie ČR Odchodné – jednorázově, pokud služební poměr trval alespoň 6 let Příspěvek za službu – 20 % měsíčního služebního příjmu, jestliže policista vykonával službu alespoň po dobu 10 let   Sociální výhody Policie ČR Máte nárok na 37 kalendářních dnů dovolené v roce Ve volném čase můžete využívat také celou řadu sportovních zařízení či se stát členy sportovních klubů policie Fond kulturních a sociálních potřeb poskytuje příspěvky na dovolenou či na kulturní akce Policie – Kariéra Zatím neexistuje právní úprava kariérního řádu Na uvolněné pozice jste ustanoveni svým nadřízeným VAROVÁNÍ od bývalého policisty

Práce policisty je sice odměňována zajímavě, nicméně nedá se dělat jen kvůli penězům!
Jde opravdu a doslova o povolání, které vás musí bavit!

Hodnocení: 4.5

Počet: 11

Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.