Pohlaví? Neurčité!

Určitě jste v průběhu letošního roku zaznamenali diskuze o "třetím pohlaví". První evropskou zemí, která oficiálně začala uznávat neurčité pohlaví je Německo. Která země bude tou další?

Fotografie zachycující genderové symboly

Od 1. listopadu 2013 vstoupila v Německu v platnost novela občanského zákoníku, který oficiálně uznal třetí pohlaví. Ve své podstatě to znamená, že lidé mohou v úředních dokumentech uvádět "pohlaví neurčité". Změna se týká občanů, kteří se narodili s nejednoznačnými pohlavními znaky, tedy jako hermafrodité. A že jich není málo! V Německu se odhady pohybují kolem půl milionu osob. I z tohoto důvodu potvrzují nutnost této změny sociologové po celém světě. 

třetí pohlaví

Podnět k zavedení třetího pohlaví byl podán ze strany německého ústavního soudu. Ten považuje tento krok za nutný, protože považuje právo určit vlastní pohlaví za základní lidské právo.

Doposud se rodičům dětí, které se narodily například s varlata i vaječníky, doporučoval chirurgický zákrok. Toto rozhodnutí by však podle německých úřadů nemělo padnout bez "vědomí" nově narozené osoby. Každý člověk, který se narodí s touto zvláštností, by měl mít možnost se rozhodnout na základě svých pocitů zda zákrok podstoupí, nebo zda se dočasně či doživotně zařadí k neurčitému pohlaví.

Uvádění třetího pohlaví do úředních dokumentů se však nevztahuje na cestovní pasy. Důvodem této výjimky je, že v Německu jsou cestovní pasy upravovány speciálním zákonem, který striktně vyžaduje, aby vlastník pasu byl v dokumentu jednoznačně označen buď za muže, nebo za ženu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Christina Aguilera ft. Cher aneb Hříšný tanec 3
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies