Počítačové hry – nejste závislí?

Počítačové hry jsou fenoménem moderní doby. Na chvíli se můžete stát někým jiným, můžete být hrdinou a zachraňovat svět, pátrat po vrahovi v detektivní hře nebo nakupovat reality. Co když se ale záliba zvrhne v závislost?

Fotografie z filmu World of Warcraft

„Nebezpečné“ on-line hry

Předmětem závislosti jsou v dnešní době především hromadné on-line hry, které hrajete s tisíci hráči celého světa. Protože tyto hry fungují nepřetržitě, chvíle „nehraní“ v hráči vzbuzuje pocit, že o něco přichází. Navíc, pokud je hra založena na bodech, hráč se snaží dostat mezi ty nejlepší, což vyžaduje častou účast. 

Patologické hráčství v číslech

Výzkum prokázal, že na počítačových hrách je závislých až 10 procent pravidelně hrajících lidí. Notoričtí hráči stráví počítačovými hrami až 40 hodin týdně, což je stejné jako počet odpracovaných hodin ve většině druzích zaměstnání.

Proč muži milují počítačové hry

Více kybermánii propadají muži než ženy – a to především v hrách, kde jde o zápas, boj a hrdinství. V dnešní době emancipace, kdy jsou ženy naprosto soběstačné a kdy není třeba, aby muž ulovil mamuta a skolil nepřítele, jsou počítačové hry jednou z mála možností, jak vybít své bojovné pudy. Lidé ale také utíkají do virtuálního světa před starostmi všedních dní.

Vliv hraní na psychiku člověka

Zatímco na děti mají bojovné hry negativní důsledek – nedokáží totiž rozeznat fikci od reality a mylně se pak mohou domnívat, že pokud bodnou spolužáka do břicha, ten se může zase postavit na nohy a žít dál (jako to vidí ve sci-fi filmech), dospělí jedinci vědí, že to možné není. Špatný vliv pro ně mají počítačové hry spíše co se sociálních vztahů týče.

 

Pokud začnete virtuální svět upřednostňovat před realitou, ani si nevšimnete, že se vám rozpadá vztah a že jste přišel o všechny přátele, protože si na ně nejste schopni (nebo spíše ochotni) udělat čas.

Jste závislí? Udělejte si test

Hrozí závislost na počítačových hrách i vám? Nehrajte déle než dvě hodiny denně. Pokud nejste schopni tento limit dodržet, máte problém.

Dalšími příznaky patologického hráčství jsou:

upřednostňování her před ostatními koníčky i povinnostmi pocit úzkosti, nejste-li u počítače časté přemýšlení o hře ve chvílích, kdy nehrajete ztráta kontroly nad časem stráveným u počítače ponocování u počítače.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Filmové novinky a premiéry
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies