Počítačová myš a její historie

Počítačová myš je v dnešní době téměř nepostradatelným doplňkem osobního počítače či notebooku. Víte, jak počítačová myš vznikla? Pokud ne, nyní máte tu možnost. V dnešním článku si povíme více o její historii.

Ilustrační foto počítačových myší

Jak to všechno začalo – historie počítačové myši

Historie počítačové myši má počátek v 60. letech minulého století (přesněji roku 1961) ve Stanfordu. Tehdy to ovšem nebyla myš v takové podobě, jak ji známe dnes. Dr. Douglas C. Engelbart spolu se svým týmem vytvořil jakési mechanické zařízení, které se obecně považuje za předchůdce počítačové myši.

V roce 1964 vedoucí konstruktér Engelbartova týmu vytvořil prototyp z kusu dřeva, který byl schopný převádět pohyb kurzoru na obrazovce. Protože tento prototyp vypadal jako oblíbené zvířátko mnoha domovů – myš, dostal také tento název.

21. června 1967 podal Dr. Engelbart patentovou přihlášku s názvem „Ukazatel X-Y polohy pro zobrazovací systém“.

V roce 1968 byla myš představena světu

9. prosince 1968 byla počítačová myš poprvé představena široké veřejnosti. Dr. Engelbart připravil se svým týmem 90-ti minutovou prezentaci na konferenci Fall Joint Computer Conference v San Franciscu.

Další zajímavé informace z historie počítačové myši

  • V roce 1974 dostala myš moderní a funkční podobu díky Jean-Danielovi Nicoudovi, který působil na švýcarské Státní polytechnické škole v Lausanne.
  • V roce 1981 Dick Lyon a Steve Kirsch vynalezli 2 nové myši, označované jako optické. Tito dva pánové působili v nově vzniklé firmě – Logitech.
  • V lednu 1983 byl široké veřejnosti představen počítač Apple Lisa s prvním grafickým rozhraním, které používá myš.
  • V květnu téhož roku společnost Microsoft představuje myš Microsoft Mouse.
  • V roce 1995 Logitech představuje TrackMan Marble (to používá kuličku s mřížkou bodů citlivou na světlo. Pohyb kuličky trackballu sleduje kamera)
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Porno a média spolu v posteli
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies