Parkour a Free running – pohyb bez limitů

Pro někoho extrémní sport, pro někoho kombinace akrobacie a bojového umění. Parkour je však spíše životní cestou. Jak překonáváte fyzické či psychické překážky vy? Parkour tak činí co nejefektivnější a nejpřirozenější cestou. Vždy.
Muž skákající po stěně ve stylu Parkour

Parkour – co to vlastně znamená?

Parkour, nazýván také zkráceně PK, je druh pohybu v okolním prostředí. Využíváme pouze svého těla a prostředků, které nám nabízí okolí a jejichž pomocí se zlepšujeme. Tento pohyb obsahuje běh, skákání, lezení, vyjímečně i plazení se, pokud je to ten nejlepší pohyb pro zvládnutí situace.

Parkour – závodíme sami se sebou – rychle a efektivně

Parkour si můžeme představit jako závod na překážkové dráze, úkolem je překonat překážky rychle a efektivně, bez použití nepřirozených pohybů. Využití je jak v obylené oblasti, tak v lese. Protože pohyby jsou u každého velmi individuální, je lepší si uvědomovat spíše smysl samotného Parkouru, než se soustředit na jednotlivé pohyby.

Parkour – rychlá definice

Pokud je vaším úmyslem dostat se někde za využití pouze těch nejefektivnějších pohybů a s co nejmenší ztrátou setrvačnosti, pak jde o Parkour.

Parkour – kam ho zařadit?

Parkour jako extrémní sport

Pro některé lidi (obzvláště ty, kteří ho nepraktikují) je parkour extrémní sport (na výpis všech extrémních sportů se dostanete zde).

Parkour jako bojové umění

Pro ostatní je to spíše disciplína spojená nějakým způsobem s bojovým uměním. Dalo by se uvažovat i o tom, že jde o kombinaci obou výše zmíněných variant, často se v tomto směru poukazuje na Jackieho Chana, který ve svých filmových bojích a honičkách často využívá okolního prostředí.

Parkour jako tanec

Na diváka může Parkour působit také jako druh tak ladného pohybu, že připomíná tanec. Je to cesta jak vyjádřit lidský pohyb v jeho nejkrásnější formě.

Parkour jako životní styl

PK je spojen s vidinou svobody, právě v tom, že je praktikant schopen překonat jakýkoukoliv součást svého okolí. Vlastně pro něj neexistují hranice a je jedno, že jde o schodiště, stěny či zábradlí. Praktikování Parkouru vyžaduje, aby se mu člověk věnoval jak po fyzické stránce, tak i psychické. Lidé, kteří se PK věnují ho často popisují jako „životní cestu”. Řada problémů v životě se dá řešit jako v Parkouru. Najít rychle a efektivně tu nejlepší cestu k vyřešení problému (překážky).

Parkour – čím NENÍ

Nejde o akrobacii, tricking, kaskaderské čislo, ničení cizího majetku či bezdůvodné skákaní z vysokých budov. V PK nejde o to, co z totoho pohybu nakonec dostaneme. Nemá cíl. Nemá účel. Pokud to děláte pro peníze, pokud chcete jen ukázat, jak umíte skočit z domu na dům, tak už to není Parkour.

Parkour a jeho historie

Parkour je v nás

V určitém smyslu tady byl Parkour vždy. Už od dob, kdy člověk potřeboval lovit a nebýt uloven. Lidé mají přirozeně ohromné pohybové možnosti a schopnost přizpůsobit se dané překážce i tomu, jak se přes ní dostat. Taky pamatujete, jak jste jako děti bez problémů lezli po stromech a teď už to nejde? Čím více člověk stárne, tím více tyto schopnosti ztrácí. Začíná nad pohybem přemýšlet místo té jednoduché aplikace. Často už na to ani fyzicky nemá.

Parkour a jeho zakladatel

Lidí, kteří se specializovali na pohyb je v historii více, ale když mluvíme o Parkouru, musíme zmínit francouzského vojáka z Vietnamské války jménem David Belle. On a jeho společníscí pracovali na co nejefektivnější metodě jak dosáhnout cíle či uniknout. Ten pracoval většinu svého mládí na prinicipech, ze kterých se Parkour vytvořil. Byli i další, kteří s ním pracovali, nejznámějším bude zřejmě Sebastien Foucan.

Parkour – má nějaké základní pohyby?

Ano, PK obsahuje základní techniky, které se praktikant musí naučit. Nemůžete malovat, pokud nemáte dostatek barev. Proto i Parkour učí některé způsoby, jakými by se měly překážky zdolávat. Je na vás, jak je využijete.

Free running vs. Parkour

Často srovnávany pojem s Parkourem bývá Free running. Uvedeno na příkladu, rozdíl je následující: Free running je jako freestylové sestavy bojových umění. Jde jen o to, aby vypadaly dobře. Nemají filozofii. A přesně v tom to je.

Free running – kdo ho vymyslel?

Původní slovo Parkour vymysleli David Belle a Hubert kondé, zatím termín Free Running použil Sebastien Foucan pro marketingové účely. Chtěl tím parkour přiblížit široké veřejnosti, ale tím, že změnil podstatu zároveň změnil celou filozofii. Proto je dnes původními tvůrci Parkouru odsuzován.

Parkour, jeho zakladatel a vyjádření k Free running

David Belle tvrdí, že Free running je mix Parkourových technik s akrobacíí a jde pouze o to, aby lépe sloužil marketingu a aby se dal propagovat jako sport. Zakladní problém je v tom, že FR je provozováno, aby zapůsobilo na lidi. Tím už se od Parkouru liší. Když se snažíte, aby váš skok vypadal skvěle pro diváky, už to není o překážce ani o obtížnosti, ale o tom, aby vás lidi obdivovali. To není Parkour.

Free running, Parkour a salta

Triky jako salta či přemety se stávají častou diskuzí praktikantů. Ti nejzkušenější tvrdí, že i když jsou salta velmi astetickou a ve vyjímečných případech i nejlepší cestou k překonání překážky, k Parkouru nepatří. David Belle k tomu říká, že Parkour je o nejefektivnějším pohybuju, což salta a různé další triky v drtivé většině případů nejsou. Také prohlásil, že Free running a Parkour jsou dvě rozdílná umění.

Free running, Parkour – jak vypadá výsledek?

Možná vám přišlo do emailové schránky video s maníky, kteří se nazastaví před ničím. Vypadají skoro jako kdyby měli na rukou přísavky a v botách pružiny. Často je mail pojmenován ve stylu: „crazy jumpers” či „super skoky”. Nikdo ale vlastně neví, že jde o Parkour, Free running či kombinaci obou.

Free running, Parkour – existuje i u nás?

Při větším zájmu doporučuji prozkoumat internet. U nás sice není rozšíření tak velké, jako třeba ve Francii či USA, ale určitě něco najdete.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Dnešní "zbraně budoucnosti"
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies