Pár rad proti chrápání

Chrápání ovlivňuje především partnerský život. Existují i případy, kdy chrápání vedlo až k rozvodu. Chrápání se natrvalo zastavit nedá, ale jdou zmírnit jeho účinky.

hluboký spánek

Proč chrápeme?

Za chrápání může chvění měkkého patra. Struktury v měkkém patře se pak uvolní a začnou vydávat onen zvuk. Špatná stavba hrdla např. větší nosní a krční mandle také způsobují chrápání. Někdy se během noci dýchání zcela zastaví, tento jev se nazývá apnoická pauza. 

Většinou lidé chrápou v poloze na zádech, ale jsou i takoví, kteří chrápou v leže na boku. Chrápání se může stát velmi nepříjemným zvukem, protože může dosahovat intenzity 70 až 80 decibelů. 

Může být chrápání nebezpečné?

Ano může. Měli byste se mít na pozoru, pokud chrápete celou noc, i když ležíte v jakýchkoli polohách. Pokud máte zdravotní problémy spojené se srdcem, doporučuje se opravdu navštívit lékaře. Chrápání může být nebezpečné i v případě, že se snažíte zhubnout, ale naopak stále přibíráte. Existuje několik rad jak chrápání zmírnit. 

Pro těžké chrápavce

Babská rada využití tenisového míčku. Zašijte si tenisový míček do látky, kterou přišijete na pyžamo na zádech. Pokud se v noci otočíte z boku na záda, míček Vás zatlačí a Vy se otočíte zpět. Je to sice velmi neobyčejný, ale účinný tip

Suchý vzduch

Pokud spíte v místnosti, kde je suchý vzduch, doporučuje se ho neustále zvlhčovat. Zvlhčovat můžete pomocí klasického zvlhčovače vzduchu. Pokud se Vám nechce za zvlhčovač utrácet, umístěte do pokoje nádobu s vodou. 

Spreje a kapky

Pro ty, kteří se nechtějí zatěžovat koupí zvlhčovače nebo šití tenisového míčku na pyžamo, jsou tady spreje a kapky. Spreje do krku sliznici dostatečně zvlhčí a určitě v tomto případě jde o komfortní řešení, protože nemusíte před spaním běžet pro kýbl s vodou. Existují i kapky na bázi aromatických olejů, které se kapou přímo na polštář. 

Náramky hlídající chrápání

Tyto náramky hlídají i základní životní funkce během spánku. Pokud náramek zaregistruje nějaké odchylky, jemnými vibracemi člověka probudí. V případě chrápání Vás probudí z toho nejhlubšího spánku, kdy je chrápání nejintenzivnější. 

 

Chrápání bývá jednou z nejotravnějších nočních můr. Bývá příznakem i některých onemocnění. Během noci se člověk může dostat do situace, kdy kvůli chrápání na chvíli přestane dýchat. Určitě nepodceňujte návštěvu lékaře.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Jiří Grossman, král českého humoru
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies