Paměť – ta zrádkyně…

Nic naplat – jen málokdo z nás má „sloní” paměť. Nebo nám naše paměť nechce říct, co jsme měli k obědu, kde jsme dali klíče od auta, kdy má narozeniny…? Myslíte si, že to místečko v mozku dostatečně trénujete?

Fotografie odhaleného muže s kravatou

Paměť není nekonečná

Pokud denně nestudujete, určitě váš mozek tak trochu zahálí a zpohodlňuje. Každou vteřinu se objeví na naši planetě někdo, kdo něco někde hledá, kdo marně vzpomíná, co chtěl udělat, nebo co udělal, i když nechtěl udělat apod. Buňky postupem věku ochabují – je to přirozený proces, který začne nabírat na obrátkách mezi 25. a 49. rokem. Tomu holt nezabráníme, nicméně svoji zrazenou paměť můžeme maskovat nebo lépe trénovat.

Pravá a levá hemisféra mozku může za naši paměť?

Pravá a levá hemisféra mozku funguje odlišně. Většina lidí ovládá a namáhá dostatečně jen jednu hemisféru, a to se také odráží na tom, že se paměť někde zapomene. Obě hemisféry totiž ukládají a zpracovávají různé druhy informací. Odborníci radí upravit dýchání, a to nosními dírkami. Pokud budete dýchat střídavě pravou a levou nosní dírkou „provzdušníte” tím i mozkové závity.

Trénujte nejen svaly, ale taky paměť

Svaly bez tréninku ochabují a u mozku to platí totéž. Zkuste si chtít pamatovat věci, které běžně vypouštíte z paměti. Jména, svátky, PIN, počty… Mozek je jako sval. Pokud do něj vysíláte nové podněty, produkuje více molekul, které jsou odpovědné za zvyšování mozkové kapacity. Zkuste přimět mozek a paměť nezahálet: střídejte cestu z práce, namáhejte ostatní smysly (např. hmatem hledejte klíče), ve volném čase hrajte strategické hry, které procvičují paměť. K četbě a k dívání si vybírejte i něco náročnějšího.

Krmte svou paměť

Jezte vitamíny B, C, E, betakaroten, vápník, hořčík, zinek, železo, selen, chrom, mangan. Takže si odpusťte při návštěvě pivnice utopence a dejte si zdravý salát.

Závěrem: nesnažte se přetížit svou paměť

Všeho s mírou – to platí i pro trénink mozku. Váš mozek má omezenou kapacitu a každá informace, která není používána, je rychle zapomenuta. Takže učte se novým věcem, ale nezapomeňte, že mozek se snadno přetíží. Lepší je soustředit se pořádně na jednu věc, protože ten zbytek bude asi zapomenut. Jsou ale také věci, které se raději zapomínají… třeba sobotní kocovina.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Recenze filmu Největší z Čechů
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies