Padají vám vlasy. Co s tím?

A je to tady. Na polštáři a hřebenu se začínají objevovat chuchvalce vypadaných vlasů. Nepanikařte, jste chlap, tak na pleš máte nárok. Chcete-li však udělat pro zachování vaší kštice maximum, nejste úplně bez šancí – existují léky, které vám můžou pomoci. Když nezaberou, zbývají šikovné ruce plastických chirurgů nebo kadeřníků. Na kolik vás taková transplantace vlasů přijde? A co příčesek, šli byste do něj?

Fotografie muže, který si v zrcadle kontroluje vlasy

Padají všem

blogspot.comNapřed vámi zmítají pochybnosti. Tak sakra, padají, nebo ne! Normální je denně přijít o 50 až 100 vlasů. Čím jste vlasatější, tím víc jich vypadne. Na mizení vašich kučer mají vliv i stres, hormonální změny, nemoci nebo nedostatek minerálů v organismu, to vše se ale projeví až s několikaměsíčním odstupem. Relativně dobrá zpráva je, že tyhle změny jsou většinou jen dočasné. Jestli ale zjistíte, že postupným odchlupováním je postižena jen určitá část vašeho porostu, je na čase zpozornět.

Na každého jednou dojde

lanutrition.fr

Je-li potvrzeno, že padání vlasů není vyvoláno nemocí ani stresem, tudíž je nevratné a vlasy znovu nevyraší, přichází obvykle šok. Proč právě já! Třeba právě proto, že jste chlap. Plešatost je totiž spojena s mužskými pohlavními hormony a často bývá svázána s dědičností. Učeně se tomu říká androgenní alopecie. S velkou pravděpodobností se s ní seznámíte více než důvěrně – ve 30 jí trpí každý třetí chlap, v 50 každý druhý…

Vlasy padají postupně: napřed ustupují spánkové kouty, vlasová linie se posouvá dozadu a zůstává zachován jen zbytek vlasů, který připomíná věnec. K dovršení celé té krásy se může objevit i kulatá pleška uprostřed lebky, tzv. tonzura.

Léky na předpis ano, dryjáky z internetu ne

Jestli chcete pro vaši kštici udělat maximum, rovnou si to šupajděte k dermatologovi. Ten může eventuálně provést tzv. trichogram, podrobné mikroskopické vyšetření vlasů. Specialista také doporučí vhodnou léčbu. Nabídku zázračných preparátů proti padání vlasů v časopisech a na internetu ignorujte. Po téhle „léčbě“ vám na hlavě nevyroste ani chlup a vaše peněženka vás vůbec nebude mít ráda.

Léčba, která pomůže (ale ne všem…)

intactzoom.ro

Jestli je vypadávání vlasů způsobeno nedostatkem vitamínů nebo minerálů, lékař naordinuje několikaměsíční kůru k jejich doplnění.

Potvrdí-li se androgenetická příčina plešatění (mužské hormony), lékař má na výběr ze dvou léků: minoxidilu a finasteridu. První z nich je tekutý přípravek a aplikuje se přímo na pokožku hlavy. Stimuluje a prodlužuje cyklus růstu vlasů.

Druhý lék tlumí mužské hormony zodpovědné za padání vlasů. Nepříjemným následkem léčby jsou problémy v sexu.

Abyste ale nepropadali nepřiměřenému optimismu: Oba léky jsou účinné jen v případě, že vlasové folikuly jsou ještě aktivní. Pokud tomu tak není, na hlavě vám nevyraší ani chloupek. Další nevýhodou těchto léků je jejich doživotní užívání.

Transplantace vlasů

blogspot.com

Pro ty, kteří na léky moc nevěří, je tu estetická chirurgie. Všeobecně známá je transplantace vlasů. Při ní se implantují vlasy z těch částí hlavy, kde ještě nějaké zbyly (zátylek, vlasy kolem temena), do plešatých zón. Trpět nebudete, zákrok se provádí v lokální anestezii a podle míry vámi požadovaného ochlupení trvá 2-3 hodiny. Nezapomeňte, že ostatní vlasy budou stále padat, tak se svým chirurgem dobře zvažte umístění náhradního porostu, aby výsledek vypadal přirozeně. A vůbec pozor na výběr kliniky! A jedna velice nepříjemná zpráva na závěr: cena. Jeden vlasový štěp (2-5 vlásků) přijde bratru na stovku. Při jednom sezení jich potřebujete třeba tisíc. Aby byl výsledek co nejlepší, tak jdete i do další transplantace, dejme tomu 800 štěpů. Cenu si spočítejte sami. Za ty prachy by byla luxusní dovča na Seychelách nebo lehce ojetá kára. Schválně se zeptejte manželky, čemu dá přednost – vaší obrostlé lebce, nebo autu, popř. dovolené (Odpovíme za ni: Ženské obecně vaši plešatost moc neřeší, dokonce jim oholená hlava připadá sexy. Ty mršky dobře vědí, že jsou za tím hormony, a holá hlava je pro ně indikátorem kvalitního postelového výkonu.)

Vsaďte na příčesek

blogspot.comDalší možností, která u nás zatím moc nefrčí, je příčesek neboli jakási vlasová „protéza“ z přirozených nebo umělých vlasů. Potřebujete šikovného kadeřníka nebo vlásenkáře, který vám ho zhotoví na míru a zafixuje na hlavě. Fixace se provádí buď lepidlem, oboustrannou speciální páskou nebo mini klipsami – podle toho, jestli chcete příčesek sundávat, nebo ho mít trvale na hlavě. Speciální vodě odolné lepidlo vydrží asi měsíc a zafixuje ho tak kvalitně, že s ním můžete i do sprchy, do bazénu nebo na hřiště. Příčesek se dá i našít k vašim stávajícím vlasům, ale po 1,5 měsíci se musí fixace poopravit. Výsledky jsou esteticky velmi uspokojivé, cena příznivá, ale počítejte s tím, že tenhle kousek chlupatiny vyžaduje zvýšenou péči.

Nejlevnější řešení

listal.com

A vůbec, nejlepší je přijmout se takový, jaký jste, hlavu po vzoru mnoha hvězd oholit (třeba Bruce Willis šel dohola, a jaký je to sekáč), přidat třídenní strniště a sebevědomý úsměv a každá ženská je vaše…

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Co si v kinech nenechte určitě ujít!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies