Open space – jak ho přežít?

Možná patříte taky k těm „šťastlivcům“, co vyfásli flek v otevřených kanclech neboli open space. Známe je z amerických filmů, kde na nás působí vcelku idylicky – docela cvrkot, ale tak nějak se z tama line pracovní činorodost a družnost. Ale nevěřte Hollywoodu. Realita je o dost drsnější.

Fotografie muže v kanceláři

Z ČSOB k psychiatrovi

Šíří se u nás jako mor. Prý jich už u nás využívá 86 % velkých společností a 73 % těch menších. Mimochodem, největší koncentraci open space kanceláří v Česku má ČSOB v Praze. V její hlavní budově pracuje přes dva tisíce lidí. To už je taková větší vesnice. A zatímco EU vytáhla do boje za práva slepic a vybojovala pro ně větší prostor v drůbežárnách, open space kancly zatím nikoho nevzrušují.

Vlastně ano, vzrušují. Zaměstnance, kteří v nich musí strávit minimálně osm hodin denně, a taky psychiatry, kterým se rozrostla klientela. Jen tak mimochodem: hučení v uších, zažívací problémy, závratě, bolesti hlavy, vysoký krevní tlak… Zaměstnanci open space vědí, o čem je řeč.

Makám, makáš, makáme…???

A přitom to ti kapitalisti tak hezky vymysleli. Narvem zaměstnance do jednoho prostoru, kde je víc uhlídáme a kde budou víc makat. Jenže fíha, něco tady nehraje. Pokud děláte rutinní práci, tak fajn, svoje úkoly jakž takž odvedete. Ale zkusili jste se někdy soustředit nebo přemýšlet (programátoři, redaktoři, editoři apod.), když kolem vás hučí pár desítek lidí, do toho kvoká moderátor/ka z Evropy 2 a odvedle slyšíte mizernou angličtinu svého kolegy, který se právě pokouší o telefonát s English native speakerem?

„Právě v jednom takovém open space sedím a kroutím hlavou nad tím, kdo tenhle paskvil vymyslel. Doma toho udělám o dobrou třetinu víc a lépe, protože nemusím poslouchat neustálé telefonáty kolegů, jejich radostnou debatu nad sázkařskými tikety, hlasité fandění u televize, debaty o h...u atd. Bohužel mám práci, která je hodně náročná na soustředění a tohle prostředí jí rozhodně neprospívá. Proto moc nechápu, k čemu takový kancl je, místo toho, aby podporoval týmového ducha, spíše ho ničí, protože dost lidí nesnáším jen proto, jak moc mě ruší od práce a mám každou chvílí chuť vyskočit a někoho zastřelit :)“. Tolik nadšený příznivec open space.

Ovládat, řídit a nakazit

Open space pomalu nikdo nemůže přijít na jméno. Výjimkou jsou polosadističtí psychopatičtí manažeři (jenom si přečtěte bestseler amerických psychologů Hereho a Babiaka Hadi v oblecích aneb Psychopat jde do práce), kteří mají pocit, že tak můžou své poskoky líp ovládat a kontrolovat, a bacily, které tu mají hodně ulehčenou práci.

Vraťte nám samostatné kanceláře!

V Česku existuje na téma open space výzkum, který provádí agentura Commservis. A výsledky nejsou až tak překvapivé: 92 % zaměstnanců má s open space problém, každý druhý člověk trpí psychosomatickými problémy, které se projevují ztíženou koncentrací a migrénami. Otázka je, kde je ten manažery tolik oceňovaný vliv na výkonnost práce (další výzkum totiž tvrdí, že v open spacech klesá produktivita zaměstnanců o zhruba 20 %).

Jak se šikovně zašít

Pro mnohé open spaceře není největší problém nedostatek soukromí, jak by se mohlo zdát. Třeba jeden z nich si open space prostory přímo pochvaluje: „Myslím, že soukromí zde má člověk nakonec víc než v uzavřeném kanclu - všichni zde telefonují nebo se baví nebo tiskne tiskárna atd., což je dobrá zvuková kulisa. V malém kanclu je ticho, všichni slyší každé vaše slovo. Lidi proudí tam a zase zpět - když si jdu ven zakouřit, nikdo neví, jestli jsem na záchodě nebo na obědě nebo na meetingu s dodavatelem nebo třeba někde na finančním atd. Zkrátka člověk se více ztratí.“

20, nebo 26 stupňů?

Lidské vztahy v open spacech dokáže prověřit i řada zdánlivých prkotin. Problémem číslo jedna je nastavení klimatizace. No schválně, zkuste ji nastavit tak, aby výsledná teplota vyhovovala všem 40 lidem v kanclu… Jestli se vám to povede, máte zaděláno na Nobelovku. Pak je tu problém číslo 2: jakou stanici poslouchat? Pokud vám vysílání třeba takové Evropy 2 způsobuje osypky, chce to masivní sluchátka. Dalším horkým tématem jsou svačinky, zvlášť ty aromaticky výraznější. Topinka s česnekem a romadúrem z vás miláčka kanceláře neudělá. A zbývají telefonní hovory, pracovní nebo soukromé. Jsou mezi námi jedinci, kteří se vyznačují poměrně výrazným hlasovým projevem a z jejich konverzace vám k vaší lítosti neujde ani slovo. Zastřelit je nemůžete, tak holt musíte spoléhat na důchod, graviditu nebo chrapot.

Body na trhu práce

Jedno plus ale open space prostorám nejde upřít. Více si teď vážíme těch zaměstnavatelů, kteří nabízejí kanceláře s opravdickými zdmi (i sádrokarton stačí) a dveřmi. Chce to ještě jenom maličkost: sympatickou krásnou slečnu, která s vámi bude tento prostor sdílet. Protože pokud vyfásnete umečenou megeru nebo milovníka syrečků a dechovky, ještě rádi se do open space vrátíte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Rock, punk a metal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies