Samuraj.cz

Ona chce svatbu – já ne, ale nechci ji ztratit

Tereza Schuhová

Ona se chce vdávat, ale vy se nechcete ženit. Jak tuto patovou situaci vyřešit, aby byli spokojení oba dva? Zkuste se dohodnout pomocí seznamu „pro a proti“.


 

Jste spolu šťastní a klape vám to. Najednou ale potřebuje mít vaší lásku zpečetěnou manželskou listinou a nejlépe v kostele – dokud vás smrt nerozdělí. Máte z toho hrůzu? Děsí vás myšlenka, že jste jako v kleštích? Možná to moc dramatizujete a okrádáte se tak o nejlepší zážitky z vašeho společného života. Zkuste se na to podívat z jiného úhlu anebo se snažte přesvědčit partnerku, aby to nebrala příliš vážně ona.

Svatba jako z pohádky

Skoro každá dívka, později žena, si představuje svého prince na bílém koni a svatbu, která by vyjadřovala její štěstí, že vás – svého prince, konečně potkala. Přemýšlí o ní jako malé dítě, coby náctiletá a čím dál častěji jako dospělá. Svatba pro ni znamená mnoho a nejdůležitější je na tom ta skutečnost, že jste ochoten oddat se celým svým srdcem pouze a jenom jí.

Svatbu lze brát i jako jakýsi druh pojištění toho druhého, protože z manželství se tak snadno neodchází jako například s partnerství, kde se žije „na hromádce“. Je třeba si ale uvědomit, že pokud jeden z vás bude chtít odejít za každou cenu, žádný papír ho o opaku nepřesvědčí.

Naslouchejte a argumentujte

Nikoho nelze natlačit do jakéhokoli svazku, ať za tím stojí cokoli. Každý z nás je svobodně myslící tvor a nikdo tedy nemá právo nutit druhého do něčeho, do čeho se mu jednoduše nechce. To musí pochopit i vaše partnerka, byť to pro ni může být těžké, obzvlášť je-li v jiném stavu.

V situaci, kdy se ona chce vdávat a vy se nechcete ženit, mluvte, naslouchejte a  hledejte kompromis. Je to sice obtížné, protože nelze se vzít jen na zkoušku nebo na dobu určitou, či za zvláštních podmínek, ale něco se přece jen dá. Vynechejte předmanželské smlouvy a vše, co by naznačovalo, že se v budoucnu rozejdete. Vše, co by v případě rozchodu tuto odluku ztěžovalo nebo druhému znemožňovalo.

Seznam pro a proti

Než se do toho pustíte, sedněte s partnerkou k jednomu stolu a zkuste si s ní v klidu promluvit. Nadhoďte seznam pro a proti a hned budete mít jasno, co bude pro oba nejlepší, vzít se nebo zůstat svobodní a přitom tvořit rodinu. Pomůže to hlavně v případě, že se jeden z vás nemůže rozhodnout a váhá.

Hodnocení: 4.7

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.