Obydlení Marsu – fakt nebo fikce?

Mars fascinuje lidstvo mnohá století. Byl spojován dokonce s bohy, převážně válečnými. Současnost a blízká budoucnost už ale uvažuje dál. Osídlení Marsu je nejen pro nadšence astronomie žhavým tématem...
Vesmír

Mars poutal pozornost i dávných Římanů

Mars - druhá nejmenší planeta sluneční soustavy, menší už je jen Merkur. Na obloze nás upoutá jeho načervenalá barva a proto je často označován za rudou planetu. Horniny, půda a obloha mají červený nebo lehce růžový odstín a na pólech jsou zřetelné bílé plochy plné ledu.

 

Tento soused Země už od dávných věků poutal pozornost hvězdářů. Mars považovali za symbol ohně a krve a jeho jméno mu bylo dáno Římany na počest jejich boha války. Podobná jména mu daly i další civilizace. Staří Egypťané rudou planetu pojmenovali "Her Descher", to znamenalo Červená planeta.

Dům a bydlení na Marsu

Jestli lidé vůbec osídlí nějakou jinou planetu, než je Země, první na řadě bude náš nejbližší planetární soused - Mars. Představte si ten pohled z okna, když se ráno probudíte. Jeho obydlení dnes v podstatě brání jenom nedostatek financí. Pokud by se do prozkoumání Marsu investovala dostatečná částka, teoreticky by to byla otázka blízké budoucnosti. Vyhlídky jsou ovšem takové, že si ještě delší dobu počkáme.

 

Na Marsu pracuje momentálně několik sond. Ty sbírají informace, důležité pro poznání této planety.

Mars nabízí mnoho tajemství

Záhadné kanály na povrchu Marsu, které vzrušují představivost nejen vědců, ale i obyčejných pozemšťanů, pravděpodobně vyhloubil tající sníh. Pokud je tomu skutečně tak, pak se na rudé planetě nabízejí další slibná místa k pátrání po známkách života.

 

Podle vědců sníh vytváří dokonalé prostředí pro život a sám o sobě funguje jako miniaturní skleník. V něm by se prý časem mohly vyvinout jednoduché formy života.

Další zajímavé články z rubriky svět muže

Ideální hospoda pro správné chlapy

Rybaření – rybolov z břehu i bez navijáku

Nejbrutálnější zločiny historie

Je normální být nevěrný?

Záhada bermudského trojuhelníku

Legenda o lochnesské příšeře

Test - máte sklon k hazardním hrám?

Studium nebo práce?

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nové drsné filmy v našich kinech
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies