Obsluhoval jsem anglického krále

Dlouho očekávaná komedie Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále se konečně dostala na plátna kin. Film natočený podle slavného románu Bohumila Hrabala zobrazuje vzestup a pád pražského číšníka a hoteliéra v první polovině 20. století.
Fotografie šachových křišťálových figurek

O čem film Obsluhoval jsem anglického krále je

Film vypráví o životních osudech malého českého číšníka, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů v první polovině dvacátého století. Muž vzpomíná na karneval života ve třicátých letech, na pád jeho slávy v období okupace a neuvěřitelné situace, které mu připravilo jeho povolání. Mnohokrát v životě je opovrhován pro svůj malý vzrůst, pro sympatie k Němcům a pro svůj postoj k životu. Přesto nikomu neoplácí stejnou mincí, touží jen po úspěchu a uznání ve své profesi. Vzpomíná na svět žen a bohatství a nakonec zjišťuje, že jedinou jistotu nachází v samotě a ve svém srdci.

Tvůrci filmu Obsluhoval jsem anglického krále

Film byl natočen podle stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala, která patří k vrcholům jeho tvorby. Scénář k filmu napsal Jiří Menzel, který snímek také režíroval. Jiří Menzel přepsal již mnoho děl Bohumila Hrabala, za jeden přepis dokonce získal Oskara. Jednalo se o Ostře sledované vlaky. Na filmu se podíleli nejen čeští, ale i slovenští, němečtí a maďarští tvůrci.

Herci filmu Obsluhoval jsem anglického krále

Hlavní role se ujal Oldřich Kaiser a jeden z nejlepjších bulharských herců Ivan Barev. Lízu si zahrála německá hvězda Julia Jentsch (známá ze snímku Pád třetí říše). Dalších rolí se ujali Josef Abrhám, Jiří Lábus, Marián Labuda, Pavel Nový, Rudolf Hrušínský ml., István Szabó nebo třeba Petr Čtvrtníček.

Výběr z novějších českých snímků

Kráska v nesnázích
Ro(c)k podvraťáků
Prachy dělaj člověka

Zavzpomínejte na klasiku

Adéla ještě nevečeřela
Vesničko má středisková
Jáchyme, hoď ho do stroje
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Není fotbal jako fotbal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies