Oblečení - jak na teplo a chlad

V letních měsících je poměrně jednoduché si vybrat oblečení pro sportovní, ale i ryze odpočinkové aktivity. S přicházejícím podzimem a nestabilním počasím však volba vhodného oblečení může významnou měrou přispět k Vaší pohodě při venkovním pohybu.

Fotografie zachycující muže na kolech

Jak zvolit oblečení

Důležitým faktorem pro zejména sportovní podzimní radovánky je umět udržovat své tělo v tepelné rovnováze. Jinak řečeno, nesmí vám naskakovat husí kůže z chladu a naopak, nesmíte se příliš potit, nejlépe tedy vůbec.
Nějaká univerzální rada, předejít těmto dvěma extrémům neexistuje, ale pokud vyžadujeme, abychom se při pohybu venku cítili stále dobře, není od věci investovat do oblečení, které je i dražší, ale materiály, z nichž je vyrobeno vás nejen lépe ochrání, ale rovněž déle vydrží.

Oblečení proti ztrátě tepla

Výrazně se teplo z vašeho těla ztrácí přímým kontaktem. Stačí uchopit nějaký studený předmět nebo zůstat ležet třeba na studené zemi.
Nejhorší varianta je, když na sobě máte kus mokrého oděvu a to je něco, čemu by vaše oblečení mělo zabránit. Taková propocená košile nebo tričko je nejlepším prostředkem, jak pozbýt potřebné teplo.

Proudění přes oblečení je třeba zabránit

Vítr má rovněž nezanedbatelný vliv na to, zda vám bude běhat mráz po zádech (a nejen tam). Vaše oblečení by tedy v případech, že se výrazně ochladí, mělo odolávat větrnému proudění. Při zvyšující se rychlosti větru totiž cítíte chlad daleko více a při vhodné volbě oděvu lze tyto ztráty citelně omezit.

Kolik vrstev oblečení na sebe?

Ideálním počtem jsou tři vrstvy, přičemž nejdůležitější je ta svrchní, která by nás měla uchránit zmíněného působení větru a deště. Většinou se týká o různé bundy, které by měly mít jednoduchý střih a co nejmíň švů.
Měly by zajistit, aby druhá vrstva, izolační, nenavlhla a držela teplo. Nejspodnější část oblečení by měla mít především sací schopnosti, aby odváděla vlhkost pryč z pokožky.

Na podzimní výlety do přírody a sport se doporučuje mít kvalitní oblečení

Nejlepší materiály jsou syntetické, které izolují i v tom případě, že se do nich dostane voda. Pokud se neizolujete dostatečně, můžete skončit s chřipkou nebo nachlazením.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Driftováni aneb k cíli zásadně šejdrem
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies