Samuraj.cz

Nové drsné filmy v našich kinech

Martin Režný

Jste-li příznivci epických příběhů, historie nebo fantazie, efektů a napětí, kulervoucí akce a pořádných filmů vůbec, určitě vám doporučuju zajít si i přes pěkné počasí v dubnu do kin na následující výběr z těch očekávaných filmových titulů, které se během měsíce objeví i v naší české kotlině.

Jsem číslo čtyři

 

Na rozehřátí můžete zkusit tenhle hodně akční kousek. Je sice možná namířený spíše na teenagerskou věkovou skupinu, ale kombinace mimozemšťanů, tajných agentů a superschopností může být zajímavá nejen pro každého fandu sci-fi nebo komiksových filmů, ale i špionážních thrillerů. Čili taková Akta X o dvacet let mladší a na steroidech. A bez záhady. A braní se vážně. Hm, víte co, možná si spíš představte Roswell s mnohem větším rozpočtem. Ale ohlasy celkově nejsou vůbec špatné a trailer taky nevypadá zle:

 

 

Útěk ze Sibiře

 

Jedná se o příběh založený na skutečném útěku skupinky vězňů z ruského gulagu, kteří museli překonat 4000 kilometrů přes rozpálené pouště a mrazivá pohoří až do Indie, aby se zachránili. A nejen zápletka vypadá opravdu solidně, v  tomhle snímku uvidíte i taková herecká esa, jakými jsou Colin Farrel nebo Ed Harris, takže se dá očekávat, že postavy vězňů budou správně charismatické. Tenhle film už stačil posbírat i velmi vysoká kritická hodnocení všude po světě, takže nejen pro fanoušky žánru by mělo jít o opravdu výjimečný zážitek. Zde je pro ilustraci i trailer:

 

 

Orel Deváté legie

 

A pro fandy výpravných historických filmů je tu také jedna chuťovka. Příběh pojednává o synovi římského vojevůdce Flavia, který byl s celou legií čítající 5000 mužů poražen barbary za severními hranicemi římského impéria. Ten se spolu s jedním otrokem vydal na výpravu s cílem najít posvátného zlatého orla, který byl symbolem oné legie, a spolu s ním hodlá získat zpět i rodinnou čest. Nic nového pod sluncem to nejspíš nebude, ale jsou žánry (jako například tento), v nichž je to naprosto v pořádku. Schválně se zkuste podívat na trailer:

 

 

Zdrojový kód

 

Pokud máte rádi chytrá sci-fi nebo akční filmy s kriminální zápletkou, určitě byste neměli vynechat tenhle kousek s Jakem Gyllenhaalem v hlavní roli – ten má za úkol přijít na to, kdo je zodpovědný za bombový útok na vlak, aby se zabránilo dalšímu a mnohem většímu útoku, který ten šílenec hodlá spáchat někde v Chicagu. Jenomže to není jen tak obyčejné vyšetřování. Pomocí nové experimentální technologie může být totiž hlavní hrdina poslán do alternativní reality do těla jedné z oběti útoku, a to opakovaně, ale vždy jen na osm minut. Jde tedy o křížence 24 hodin nebo Smrtonosné pasti s filmy o cestování časem nebo paralelními realitami. Možná vám to lépe osvětlí trailer:

 

 

Thor

 

Tak k tomuhle filmu není potřeba nic moc dodávat, protože už podle názvu můžete snadno odhadnout, koho a co od toho můžete očekávat. Snad jen pro některé může být zajímavé vědět, že jde v tomhle případě o komiksové zpracování klasické legendy, které propojuje klasické severské legendy se současností a moderní technologií. Takže jde o něco částečně v duchu Percyho Jacksona a zloděje blesků nebo možná Čarodějova učně s Nicolasem Cagem, ale, a to je z traileru hodně vidět, je to řádně epické, drsné a vizuálně vypiplané ve stylu 300 od Zacka Snydera, takže nepůjde tak docela o „dětskou“ záležitost. Navíc je to zrežírováno britským hercem a režisérem Kennethem Brannaghem, který rozhodně není žádné béčko. Posuďte sami:

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.