Notebook nebo netbook?

Zvažujete, zda si pořídit notebook nebo netbook? Pomůžeme vám v rozhodování! Porovnáváme klady a zápory obou moderních pomocníků!

Fotografie Netbooku IdeaPad S12 s technologií nVidia ION

Notebook – výhody a nevýhody

Notebook je v podstatě přenosný počítač. Mívá velkou klávesnici i displej, větší je ale také jeho hmotnost – pohybuje se od dvou do tří kilogramů. Na druhé straně má ale díky dvoujádrovému procesoru poměrně velký výkon.

Notebook je vhodný na domácí použití – lehce zvládne prohlížení filmů, stahování dat i práci s několika programy najednou. Pokud jej hodláte používat zejména pro sledování filmů a časté čtení textů, doporučujeme koupit notebook s větší úhlopříčkou – je to praktičtější.

Výhody a nevýhody netbooku

Netbook je o poznání menší a lehčí (1 až 1,5 kg), takže je vhodnější pro ty, kteří často cestují nebo potřebují svůj počítač přenášet z místa na místo. Lehkost netbooků je dána jednojádrovým procesorem – a tady tkví hlavní úskalí. Díky jednojádrovému procesoru je výkonnost mnohem nižší, takže když například pracujete s více programy najednou, počítač se vám může seknout. Pomalejší je také stahování, otevírání a ukládání dat.

Netbook je tedy jednoznačně vhodnější pro ty, kteří potřebují počítač pouze pro jednoduchou práci. Není určený k prohlížení filmů apod. Že vám hned „umře“ se bát nemusíte – zatímco standardní notebook vydrží bez nabíjení sotva tři hodiny, netbooky takto dokážou fungovat 5 až 10 hodin.

Na co si u netbooku dávat pozor

U netbooku si dávejte pozor na rozlišení displeje - čím je menší, tím méně textu či obrázku se vám zobrazí. Musíte pak mnohem více točit kolečkem myši a celá práce je s počítačem je méně pohodlná. Nevhodné je rozlišení od 1024 x 600 níže. Samozřejmě také platí, že čím menší je uhlopříčka displeje, tím menší je i rozměr klávesnice. Na malých netboocích se vám nemusí psát příliš dobře, zvláště pokud jste zvyklí na psaní všemi deseti – prsty se díky blízko posazeným tlačítkům přehmatávají.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Polonahá Kim Kardashian v reklamě na Sketchers
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies