Neutrácejte za hlouposti

Žijeme v době konzumní společnosti, kdy zaměřujeme svou pozornost především na spotřebu, která produkuje zisk. Vše je založeno na penězích a na potřebě je utrácet.

Konzumní společnost - proč utrácíme za hlouposti?

 

Většinou si pořizujeme věci, které ani nepotřebujeme. Takže si sice uděláme radost, ale ta bohužel netrvá nijak dlouho. Ano, můžete oponovat, že když na to máte, proč byste si to nemohli koupit? Nikdo neříká, že si nemůžete utrácet své peníze, jen byste měli důkladně zvážit, za co ty peníze chcete utratit.

 

Možná se domníváte, že to v dané chvíli skutečně potřebujete, ale vlastně byste se bez toho klidně obešli. Měli byste se řídit jedním zásadním pravidlem. Neměli byste nikdy nakupovat, když máte den “blbec”. Pak totiž utratíte mnohem víc, než jste původně zamýšleli jen proto, abyste si nějak zlepšili náladu.

 

Ono se vám možná na chvíli opravdu uleví, ale později se mohou dostavit výčitky a stejně nakonec zjistíte, že to vaše problémy vůbec nevyřešilo. A co hůř, utratila jste navíc i své peníze, což pro vás znamená jediné - vaše špatná nálada se tím jenom prohloubí.

 

  • Ne nadarmo se říká, že kdo šetří, má za tři

 

Měli byste se naučit jednu důležitou věc. Naučte se vytvářet úspory a až potom nakupovat. V dnešní konzumní době to bohužel funguje právě naopak. Lidé si chtějí hlavně užívat, neboť se řídí heslem “žijeme jen jednou”. Proto není nic neobvyklého, že si půjčujeme už téměř na všechno. Nemáte peníze na dovolenou? Nevadí, můžete si na ni půjčit.

 

Jenže tím si vytváříte dluhy, které pak musíte splácet. V konečné fázi pak zaplatíte navíc i úroky. Někdy se půjčky opravdu vyplatí, ale měli byste si dát pozor, abyste si na takové snadně získané peníze příliš nezvykli. Nedělejte z toho pravidlo, že když nemáte své peníze, okamžitě si půjdete půjčit. Nejenže jsou dluhy nepříjemnou věcí, ale může se to zkomplikovat až do té míry, že vám v budoucnosti můžou hrozit exekucí.

 

V životě totiž nemůžete hrát na jistotu. Nikdy nevíte, jestli náhodou nepřijdete o práci, pak vám k tomu odejde půlka spotřebičů v domácnosti nebo bude naneštěstí ohroženo vaše zdraví. Myslete více na budoucnost a snažte se neztrácet kontakt s realitou. Pokud už chcete své peníze někam investovat, vsaďte raději na zážitky. Na ně budete vzpomínat po zbytek života a navíc vám je nikdo nikdy nevezme.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Záhadná úmrtí celebrit – 1. díl
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies