Nesportovní sportovci aneb Falešným faulem k vítězství

Sport je v dnešní době moc dobrý byznys. Tak dobrý, že se někdy vyplatí vítězství krapet napomoci. Kromě sportovního talentu se zvlášť cení herecké vlohy.

guim.co.uk

Zmrskat!

Takhle radikálně se dnes zfilmované nefér fauly netrestají. Ale když se přeneseme o pár tisíciletí zpět do minulosti, do starověkého Řecka, tak veřejné bičování nečestných sportovců bylo příjemnou lidovou kratochvílí. Kdyby dnešní sportovní primadony měly podstoupit tento trest a ne zaplacení pro ně směšné pokuty, možná by na hřištích ubyly scény s teatrálně se svíjejícími se sportovci.

Výhody nefér faulů

telegraph.co.ukV běhu, cyklistice nebo motoristických sportech moc prostoru pro filmování není. To kolektivní sporty, to je jiné kafe. Vede fotbal, a to z toho prostého důvodu: falešným faulem se dá získat až pokutový kop, který může zvrátit výsledek utkání. V anglické Premier League penalta zvyšuje šance na vítězství až o 18 %. A to už stojí za trochu toho riskování.

V americkém fotbale se pokaždé, když je podezření na zranění hráče, zastavuje čas, což pomáhá prohrávajícímu týmu nebo týmu, který potřebuje vystřídat hráče.

Stejný princip platí i v ragby. Možná se vám vybaví případ z roku 2009, kdy anglickému hráči Tomu Williamsovi tekla z úst falešná krev, aby jeho tým mohl na plac přivolat hráče, kterého předtím stáhl.

V hlavní roli video

Rozhodčí všechno neuhlídá. Znovu se ukazuje, jak neocenitelným pomocníkem je při soudcování technika. Dohadování kvůli výrokům čárových rozhodčích v tenise skončilo roku 2006, kdy bylo povoleno přehrání záznamu dopadu míčku. Videotechnika pomáhá sudím i v kriketu nebo americkém fotbalu.

Výchovné tresty

Odstrašující funkci má mít trestání sportovců za podobné praktiky. V hokeji musí hráč po předstíraném faulu na dvě minuty opustit hrací plochu. To fotbalisté za první filmování dostanou jen žlutou kartu. V roce 2009 Eduardo da Silva, který hrál za Arsen, dostal za předstírání faulu stop na dva zápasy, toto rozhodnutí bylo však později odvoláno. I takhle se dá vybruslit.

Nečestní kluci v akci

Efektní krev

cimcontent.netRok 1989, Brazílie – Chile, kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa. Chile vede 1:0. Do blízkosti brankáře Roberta Rojase dopadne světlice. Ten je s obličejem zalitým krví odveden z hřiště. Chile odmítá v situaci, kdy je ohrožena bezpečnost hráčů, dohrát zápas. Za pár dní ale video prozradí pravdu – Rojas si sám rozřízl obočí žiletkou ukrytou v rukavici. FIFA přiřkla vítězství Brazílii, Chile si několik let v podobných soutěžích ani neškrtla a Roberto si do konce života mohl začutat tak maximálně na plácku před svou vilou (pokud mu nějaká zbyla).

bbc.co.uk

Rojas inspiroval v roce 2000 i tuniského gólmana Chokri El Ouaera, který se během afrického šampionátu zhroutil v krvi. Spekulovalo se o projektilu vypáleném jedním z fanoušků. Ale jak už jsme předeslali, všechno bylo jinak. Chokri se pořezal sám, aby zajistil výhody svému mužstvu. Stálo ho to rok mimo hřiště.

Když zasáhne vyšší moc

lidovky.czProslulá je „boží ruka“ Diega Maradony. Objevila se roku 1986 v zápase mezi Anglií a Argentinou. Maradona později vzpomínal: „Čekal jsem, že moji spoluhráči projeví radost, ale nikdo se k ničemu neměl. Řekl jsem jim, ať mě jdou obejmout, jinak že rozhodčí gól neuzná.“ Hoši svou práci odvedli dobře, rozhodčí, který ruku neviděl, gól uznal.

Jak se zbavit nepříjemného protihráče

Ani Rivaldo není zrovna Mirek Dušín. V zápase z roku 2002 přiznává, že přehnal svoji reakci. Na hřišti se dramaticky sesunul k zemi, obličej v dlaních. Odskákal to turecký hráč Unsal, který vyfásl druhou žlutou kartu. Což bylo, jak později přiznal sám Rivaldo, cílem celé akce. Míč ho totiž netrefil do obličeje, ale do nohy. Jeho hereckou etudu ohodnotila FIFA na 7 800 eur.

Před zápasem nepít!

A aby to nebylo jen o faulech: v roce 1990 se objevilo podezření, že manažer argentinských hráčů Carlos Bilardo se pokusil ovlivnit zápas tím, že soupeřům podal balenou vodu s uspávacím práškem. Hráči tvrdili, že po jejím požití měli závratě, halucinace, točila se jim hlava. Sám Bilardo se vyjádřil ve stylu: „Neříkám, že se to nestalo“, nicméně později tvrdil, že redakce časopisu jeho slova překroutila.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Comeback božské Angeliny??
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies