Nejsme tak chytří, jak jsme mysleli

Pravá umělá inteligence že je hudbou vzdálené budoucnosti? Pche, počítače nás porážejí už teď. Nevěříte? Čtěte dál...

Fotografie znázorňující dva soutěžící za hráčskými stolky

Češtináři jsou zbyteční

Zdroj: limpehft.blogspot.comZe všech možných profesí, které brzo můžou nahradit stroje, jen málokdo by pravděpodobně tipl učitele, a tím tuplem ne učitele rodného jazyka. Nicméně pravda je taková, že vývojáři z amerického MIT jim nedávno vyrobili tuhou konkurenci, aniž by jim o to tak docela šlo. Vyvinuli učící se software, který se jmenuje e-reader, a ten dělá jednu věc - hodnotí eseje. Normálně si je projde, zkontroluje sloh a tak, a potom dá žákovi známku. Má samozřejmě mnoho nedostatků a slabin, jmenovitě není schopný ověřovat fakta a posoudit, co je nebo není pravda. Vtipné na tom je to, že i tak se při testech ukázalo, že známkuje příbližně stejně jako živí učitelé. S naší inteligencí to asi nebude nijak zvlášť slavné. Vypadá to, že i učitelé se často nechají ovlivnit spíš velkými slovy a pěkně formulovanými kecy a sami nejsou schopní (nebo nijak zvlášť ochotní) opravdu si ověřovat faktickou správnost toho, co studenti ve svých esejích říkají. Není to tedy ani tak úspěchem umělé inteligence, jako spíš totálním failem na straně té neumělé. Ano, najde se mezi námi několik výjimečných jednotlivců, které by v tomhle počítač nikdy nepředstihl ani nenapodobil, ale většina nebude o nic lepší než průměrně naprogramovaný současný software. A co teprve za těch dalších pár desítek let! To bude teprve trapas.

 

Proti Watsonovi raději neriskuj

Zdroj: lyramag.blogspot.comJen si ale nemyslete, že žádná umělá inteligence nemůže zvládnout ověřování faktů. Pravda, není to úplně jednoduché - počítač samozřejmě může mít mnohem větší databázi informací než nějaký jednotlivý člověk, ale pravým oříškem je schopnost pochopit, na co se vás někdo ptá, co vlastně chce vědět. Za tím účelem inženýři tentokrát z IBM sestavili robota jménem Watson (ano, podle slavného pomocníka Sherlocka Holmese), který byl speciálně navržen, aby obstál v té největší zkoušce vědomostí: v soutěži Riskuj. Respektive v anglické verzi s názvem Jeopardy, ale je to úplně stejné. To nejenže vyžaduje velkou zásobu triviálních informací a schopnost pochopit otázku, ale také schopnost kalkulovat s šancemi, ohodnotit, jak moc je pravděpodobné, že budete znát správnou odpověď. Všechno to ale Watson musel zvládnout velmi dobře, protože začal v téhle soutěži velmi rychle všechny lidi válcovat. Ne jen ty slabší, ale i ty hodně dobré hráče. A když už umělá inteligence dnes zvládne něco takového, co víc ještě budeme potřebovat ukázat, abychom uvěřili, že počítačové programy mohou být stejně schopní řešit problémy (a tedy chovat se inteligentně) jako my. Jedno z již dnes prozkoumávaných praktických využití je například diagnostikování nemocí či jiných zdravotních problémů. To by byla vskutku tragédie pro nás lidi, hlavně na poli televizních seriálů z nemocničního prostředí.

 

Člověk versus stroj

Zdroj: thebrainybabe.comJedna věc ale přece jen může uklidnit naše obavy. I když jsou stroje potenciálně chytřejší (hlavně na nějakou jednu konkrétní funkci), nejsou zlé, zákeřné, hamižné nebo tak něco. Můžou být navržené někým takovým a sloužit špatnému účelu, protože nemají žádné skutečné morální cítění, ale aspoň je pak jasné, že správným navržením se dá dopředu zabránit mnoha lidským chybám a slabostem. Často přitom jde o lidské životy, v situacích, kdy nám tečou nervy nebo kdy jsme v pokušení porušit pravidla. Jestli mají stroje něco "rádi", pak jsou to určitě pravidla, a jestli něco vážně nemají, tak jsou to nervy. Inteligence se taky nerovná vědomí, takže stroje momentálně  nejsou (a pravděpodobně ještě dlouho nebudou) opravdu vědět, co dělají, a rozhodovat se sami za sebe. Když nebudou mít žádného "sebe". Práci nám ale pravděpodobně budou brát čím dál tím víc tak jako tak. Pak se ale musíme zamyslet nad tím, jestli se nám opravdu tolik chce těžce a nudně pracovat. Když budou stroje stejně chytré, můžou za nás udělat cokoli, co se nám nebude chtít dělat. Tentokrát to není žádná socialistická fantazie, tentokrát je to dnešní obyčejná realita - stroje jsou levnější, úspornější, poslušnější a efektivnější pracovníci. Na nás pak zbydou "jenom" věci jako věda, filozofie, umění, sport, zábava nebo politika. Ó ta hrůza. Možná by stálo za to zkusit se radši dožadovat tohohle než...více práce. Tak bychom alespoň dokázali, že nejsme úplní hlupáci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Odvázaná Britney Spears
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies