Nejslavnější útěky z vězení

Alcatraz, Osvětim, Maze, Mírov… To jsou místa, která proslula nejen nejpřísněji hlídanými věznicemi, ale jsou to také místa, která jsou spojena s nejslavnějšími útěky vězňů.

Detailní fotografie mužských ruk ve vězení

Nejslavnější vězeňský útěk Ten z ostrova Alcatraz!

Nejslavnějším útěkem v historii byl bezesporu ten, který se udál v neblaze proslulé americké věznici v Alcatrazu. Během svého fungování zažil Alcatraz celkem čtrnáct pokusů o útěk, kterých se zúčastnilo 34 vězňů. Každý útěk ovšem skončil neúspěchem a většina uprchlíků při něm byla buď zabita a nebo je v krátké době znovu chytli a uvěznili.

V této věznici si odpykávali své tresty například Al Capone, George „Machine Gun“ Kelly, Robert Stroud (známý jako Ptáčník), Floyd Hamilton (byl komplicem Bonnie a Clyda), Morton Sobell, Frank Morris a nebo bratři Anglinové.

Existují dva útěky (první v roce 1937, druhý v roce 1962), jejichž účastníci byli sice prohlášeni za mrtvé, ale… Vzhledem k tomu, že zmizeli beze stopy, tak se předpokládá, že se jim podařilo skutečně uprchnout. Slavnější z výše uvedených dvou útěků se odehrál v roce 1962, hlavními aktéry byli Frank Morris a bratři Anglinovi. Těm se údajně podařilo z vysavače sestrojit vrtačku, kterou provrtali betonovou zeď, následně přelezli vězeňskou zeď a na primitivním voru doplavali na břeh. Přišlo se na to až druhý den ráno, kdy strážní našli místo vězňů ležících v posteli pouze jejich „hlavy“, které stačili uprchlíci ještě před útěkem vyrobit z mýdla, lidských vlasů a toaletního papíru. Na motivy této události byl později natočen film Útěk z Alcatrazu.

Věznice Alcatraz

Pro zajímavost:

První útěk z Alcatrazu se odehrál 16. prosince 1937. Vězni Theodore Cole a Ralph Roe utekli z této věznice a zmizeli v San Franciském zálivu. Tento pokus se udál za bouřky, kdy byl mořský proud obzvláště rychlý a silný – šance na to, že by tito dva přežili, byla opravdu mizivá. Pokud se jim to přeci jen podařilo, tak klobouk dolů…

Nejslavnější věznice světa - Alcatraz

Nejslavnější útěk v Česku Kajínkův útěk z věznice Mírov!

Nejslavnějším českým útěkem z vězení se může „pochlubit“ Jiří Kajínek, který je považován za prvního nájemného vraha v České republice. Byl odsouzen k doživotnímu vězení za dvojnásobnou vraždu a také za pokus o vraždu. V jeho případě se ale objevila a doposud objevuje řada nejasností a nové svědecké výpovědi, nikdy se ani k výše uvedeným činům nepřiznal. Navíc sám Kajínek obvinil policii z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti.

Ale teď zpět k jeho útěku. Ten se udál 29. října 2000 kolem 18:15 hodin, kdy se mu podařilo utéct z vězeňské pevnosti Mírov, kde si odpykával svůj trest. Rázem se z něj stal nejhledanější člověk v zemi, celých pět týdnů unikal policii - tato doba je dodnes zahalena tajemstvím.

Jiří Kajínek

Pro zajímavost:

Nejslavnější český vězeň, kterému se podařilo celkem čtyřikrát uprchnout z vězení, se letos dočkal vlastního celovečerního filmu. Hlavní roli Jiřího Kajínka ztvárnil ruský herec Konstantin Lavroněnko.

Nejslavnější útěk z koncentračního tábora

Útěk z jednoho z nejkrutějších a nejpřísněji střežených koncentračních táborů, který byl umístěn v Osvětimi, se podařil Alfrédovi Wetzlerovi a Rudolfu Vrbovi. Došlo k němu 7. dubna 1944, kdy se těmto pánům podařilo uniknout pomocí tajného krytu umístěného v hranici dříví (dříví bylo složené v zóně pro nově přijíždějící vězně). V úkrytu setrvali čtyři dny, než opadla velká bezpečnostní opatření a poté se vrátili zpět do své rodné země – tedy na Slovensko. Po návratu informovali o otřesných poměrech a praktikách v koncentračním táboře židovské představitele v Žilině a sepsali 32 stran výpovědi, která se stala známá jako Vrbova a Wetzlerova zpráva.

Osvětim

Pro zajímavost:

V útěku jim pomáhali i ostatní vězni koncentračního tábora, kteří poprášili okolí krytu pronikavým ruským tabákem, aby zmátli psy hlídačů a ochránili je tak před dopadnutím.

Nejslavnější hromadný útěk

Nejslavnější hromadný útěk v celé britské historii se odehrál 25. září 1983, kdy z věznice Maze v Severním Irsku uteklo 38 příslušníků IRA odsouzených za vraždy a bombové útoky. Použili propašované zbraně, vzali rukojmí z řad dozorců, zmocnili se zásobovacího auta a v něm se nechali vyvézt ven z vězení. Vše trvalo pouhou hodinu a půl.

Na to, že tato věznice byla považována za nejbezpečnější, byla obehnána vysokými ploty zakončenými ostnatým drátem, měla elektronicky ovládané brány z ocele a navíc byla hlídána strážnými se zbraněmi, tak se těmto vězňům povedl vskutku unikátní útěk.

Zajímá Vás, jak to nakonec dopadlo Během následujících několika dnů bylo 19 vězňů opět chyceno, zbytku uprchlíků pomáhala IRA skrývat se na tajných místech. Někteří z nich skončili v USA, kde byli později nalezeni a vydáni zpátky. Během útěku zemřel jeden z vězeňských dozorců (na srdeční záchvat) a 20 dalších dozorců bylo zraněno.

Věznice Maze

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Filmové dobroty letošního podzimu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies