Natiskněte si to ve 3D

Protože se zase spousta vědců dívala na Star Trek, můžete si už dnes koupit jeden z prvních technologických krůčků na cestě k replikátoru – 3D tiskárnu. Ostatně pokud vás baví stahovat si přes internet hudbu, filmy nebo knihy, proč si rovnou nezačít stahovat i vybavení domu.

Zdroj: sites.scc.spokane.edu

Další z mnoha techno-kouzel

3D tiskárna může vypadat třeba takhle. Zdroj: rapidtoday.comMožná si teď říkáte, jak je vůbec možné něco trojrozměrného „natisknout“, ale ve skutečnosti to opravdu nemusí být nijak daleko od toho, jak fungují inkoustové nebo laserové tiskárny. Základní principy jsou opravdu dva – rozpuštěná umělá hmota nanášená tryskami (jako inkoustová tiskárna) a laserem spékaný umělohmotný prášek (jako laserová tiskárna), obojí nanášené ve vrstvách a barvené nebo jinak povrchově upravené za pochodu. Něco takhle natisknout sice trvá pár hodin místo pár minut, takže pro hodně lidí může být pořád rychlejší, levnější nebo pohodlnější si to radši přes internet objednat nebo jít koupit do obchodu, ale i tak to nabízí spoustu možností, které vám obchody prostě nabídnout nemůžou.

 

Buďte kreativní ve všech rozměrech

Kombinace více materiálů. Zdroj: blog.objet.comVýběr modelů ke stažení totiž minimálně po nějaké době bude mnohonásobně větší, než výběr v jakémkoli obchodě, ať už kamenném, nebo internetovém, a stejně tak si můžete svůj výrobek navrhnout sami, např. v CADu. Cena 3D tiskáren navíc neustále klesá a nakonec nebude o nic větší, než cena obyčejných 2D tiskáren. S takovou budou 3D tiskárny brzy bez problémů dostupné pro téměř každou domácnost a především kutilové a děti si s tím můžou vyhrát až do zblbnutí. Pokud žijete někde v odloučení daleko od společnosti nebo jen na vesnici, může být pro vás 3D tiskárna opravdu užitečná, například pokud se vám nějaká potřebná věc doma rozbije a jet kvůli tomu do nejbližšího Baumaxu a zpátky by zabralo celý den, nebo je zrovna noc a všude v okolí je zavřeno.

 

Výzva (a hrozba) budoucnosti 3D tisku

Zlej replikátor. Zdroj: foundation3d.comV budoucnosti se dá očekávat vylepšování téhle technologie například ve smyslu přidání schopnosti zpracovat jiné materiály (kov, dřevo, sklo), ale také v kombinaci 3D tiskárny s robotickou sestavovací linkou, která vytištěné součásti rovnou zkompletuje. Jak vzdálená budoucnost to bude, to asi závisí nejvíc na poptávce po 3D tiskárnách – znáte to, čím víc peněz se do toho nacpe, tím víc se na tom bude makat. Někteří sci-fi mania...fandové se ale obávají, kam až to může zajít. Příměr k replikátoru ze Star Treku totiž není jenom vtip. Ten sice funguje na bázi přeměny energie, přičemž nejdál zatím jdou skutečné předpovědi a plány vědců k replikátoru na chemické bázi, ale to není podstatné – podstatné je, že replikátor je takové zařízení, které je schopné se samo vyrobit. Tedy rozmnožující se stroje. Hm, osobně si myslím, že z bezpečnostního hlediska úplně postačí, když svou 3D tiskárnu nepřipojíte na Skynet, a nemusíte se pak bát, že by vás chtěla rozložit na suroviny pro vlastní potřebu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Tony Hawk – machr na skejtu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies