Nabíječky baterií – je libo dobít energii?

Časy, kdy jste kupovali baterie po baleních a hromadně po použití vyhazovali do koše jsou pryč! Nabíječky baterií jsou dnes spolehlivé, rychlé a hlavně jde o jednodušší řešení. Jaké existují druhy a jak si mezi nimi vybrat?

Fotografie dvou tužkových baterií

Nabíječky baterií – název mluví za vše

Přístroj, který doplňuje energii do dobíjecích baterií tím, že jimi prohání elektrický proud. Náboj závisí na použité technologii a kapacitě baterií, které jsou dobíjeny.

Nabíječky baterií – vyhněte se levnějším druhům!

Jednoduché nabíječky, do kterých vložíte baterie, připojíte do sítě, rozsvítí se kontrolka, že přístroj funguje a konec, nejsou vhodnou koupí! Dobíjí dlouho, málokdy doplní baterie do plného stavu a pořád je tu riziko, že baterie takzvaně přebijete, čímž je můžete i zničit. Přístroje typu „spočítej si sám”, prostě nejsou zdaleka ideální.

Nabíječky baterií – časované nabíjení

Přístroje tohoto typu už jsou taky trochu historií. Ve většině případů jste koupili nabíječku i s bateriemi o určité kapacitě. Při zapojení do sítě začalo odpočítávání, po jehož skončení se nabíječka vypnula. Nevýhoda systému je jasná. Mohli jste použít jenom tyto konkétní baterie, protože slabší byste poškodili a novější naopak nedobili. Vzhledem ke každoročně se zvyšující kapacitě AA baterií to byl a je opravdu závažný problém.

Nabíječky baterií – i nabíječka může být inteligentní

Co znamená pojem inteligence u nabíječek? Takový přístroj si dokáže změřit aktuální napětí v bateriích, teplotu a čas, za který bude schopna je nabít. Nabíjení je skončeno až ve chvíli, kdy nabíječka zjistí stav, ve kterém je kombinace napětí, teploty a času v hodnotách, které ukazují, že baterie jsou plně nabité. Jednoduše řečeno přístroj celou dobu monitoruje změny napětí.

Nabíječky baterií – superrychlé modely

Doba je rychlá, nabíječky musí být také? Vadí vám čekaní celou noc na čtyři baterie, či dokonce dvě? Superrychlé nabíječky zvládnou nabití za dobu pohybující se kolem 15 minut. To je možné díky tomu, že proces nabíjení není kontrolován jen nabíječkou, ale i samotnými bateriemi, které na to mají vlastní kontrolní obvod. Většina těchto nabíječek má nějaký způsob chlazení, aby ochránila baterie před uškvařením. Vyberte si takový model, který bude umět pracovat i s normálními dobíjecími bateriemi, samozřejmě za normální čas. A když už jsme u rychlosti, jakému připojení k internetu dáte přednost?

Nabíječky baterií a mobilní telefony

I tuto skupinu bych měl zmínit. V těchto případech si přístroj (telefon) sám kontroluje dobu a potřebnosti nabíjení. Baterií zase tolik druhů není, problém je spíše s faktem, že každý výrobce používá jiné velikosti a jiný tvar konektoru nabíječky. Někteří mají dokonce jiné konektory i mezi různými řadami telefonů. Některé ze zajímavých mobilních telefonů najdete zde.

Kombinované nabíječky baterií

 

Jde o přístroje, které jsou schopné nabíjet pomoci portu USB a redukce například většinu mobilních telefonů. Přičemž a teď se podržte… Točíte navíjecí klikou…

 

Nabíječky baterií – jakou koupit?

Určitě se zaměřte na inteligentní nabíječky, investice to dnes již není tak vysoká a oplatí se to. Pokud jste ty uspěchané typy, co většinou zapomínají dát baterie do nabíječky večer, připlaťte si a kupte rovnou některý superrychlý model.

 

Nabíječky baterií – jaké jsou ceny?

Závisí na druhu nabíječky, ceně přiložených baterií, výši napětí, kterou jsou schopné zvládnout a konkrétním výrobci. Největší běžná kapacita v létě roku 2006 se pohybuje kolem 2500 mAh. Taková inteligentní nabíječka včetně baterií vyjde kolem 700 Kč.
 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Madona Madridu – Penelope Cruz
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies