Samuraj.cz

Na zdraví s tequilou

Kateřina Řehořová

Zlatá, stříbrná, sůl, citron, pomeranč, skořice, naložený červ a bodyshot. Všechna tato slova vás jistě napadnou ve spojení s tequilou. Podávání tequily s citronem a solí na rozžhaveném dámském bříšku zláká každého zdravého chlapa. Bolí vás po konzumaci tequily hlava? Tak to asi nevíte jak se pravá tequila doopravdy pije.

Mexický mok z kaktusu nebo agáve?

Je pravda, že kaktus i agáve v Mexiku rostou, ale kaktus v tequile rozhodně nenajdete. Základem pravé tequily je sukulent - modré agáve, pokud to chcete vědět přesně, jde o Agave Tequilana Weber Azul. Toto tajemství tequily roste pouze na určitém území pěti států Mexika. K výrobě tequily se využívají plody agáve, které zrají osm až dvanáct let. Plodům se říká piňas. Proč? Protože připomínají velký ananas. Piňas se dělí na malé kousky, povaří se, rozdrtí a projde kvašením. Nakonec dojde na pálení. Kolik lahví z jednoho piňase? Plod může vážit i 80 kilogramů, to stačí na 10 lahví tequily.

Pravá blanco tequila

Mluvím o stříbrné nebo chcete-li bílé tequile  (v našich barech ji známe jako silver), má svou čirou barvu díky krátké době zrání. V podstatě nezraje skoro vůbec. Proto je v její chuti natolik cítit aroma agáve a její chuť je také ostřejší. Tato blanco tequila je velice oblíbená vyznavači tradičních chutí. Klidně se do ní pusťte i ve větším objemu, tady nehrozí na druhý den bolehlav. Nejbližší příbuznou silver tequily je tequila oro, tedy zlatá. Z té už vás hlavička bude trochu pobolívat. Liší se ob blancy zlatavou barvou, kterou způsobuje přidaný karamel.

Další skvosty

Mezi tequilové skvosty patří ty, které se v sudu ohřejí nějaký ten rok. Zrání v sudu jim zajistí specifické chuťové vlastnosti i nazlátlou barvu. Tequila s označením Reposado zraje v sudu po jeden rok. A nakonec něco pro gurmány – Aňejo, zraje v sudech tři roky. Od tohoto nápoje skvělé chuti a tmavé barvy vás může odradit snad jen poněkud vysoká cena. Jistě i ve vašem životě najde příležitost, kdy je třeba dopřát si něco pořádného k pití.

S citronem a se solí?

Jak se tradičně pije tequila? To je otázka. U nás znamená tradiční – sůl a citron nebo skořice a pomeranč. V Mexiku ovšem tyto způsoby nečekejte. Je sice pravda, že Mexičané sůl s pitím nápojů spojují, ale přidávají ji téměř do všech nápojů. V tom horku, je třeba nějak dostat minerály do těla. Často uvidíte Mexičana popíjet tequilu s ovocnou šťávou, nejčastěji pak grepovou. Vyzkoušejte osvěžující drink Paloma, zachutná i vám ač nemáte mexické geny. K tequile Reposado a Anějo se chovejte jako ke kvalitní a staré whisky, pomalu ji vychutnávejte. A proč se pije tequila se solí a citronem či limetkou? Říká se, že tento rituál vznikl v době, kdy tequila byla tak odporná, že se jinak pít nedala.

 

Teď nezbývá než vyhrnout partnerce tričko a vychutnat si tequilu z jejího krásného pupíku.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.