Muži na rodičovské dovolené

Počet mužů, kteří zůstávají s dětmi doma, se neustále zvyšuje, ale pořád zůstávají spíše raritou. Někteří si možná klepou na čelo a myslí si, že to není přirozené. Ženy ale takové muže obdivují. Muž s kočárkem je pro ně velmi přitažlivý.

otec na rodičovské dovolené

 

Některé ženy vydělávají více než jejich partner, proto je výhodnější, když zůstane doma s dítětem muž. Pokud váš partner pracuje na “volné noze” nebo je nezaměstnaný, pak není co řešit. Muži nemusí na rodičovskou dovolenou nastoupit ihned. Takže můžete být klidná. Prvních pár měsíců klidně zůstaňte s dítětem doma a potom vás může v péči o dítě vystřídat partner. Bude to sice vyžadovat trochu toho papírování, ale za to vám stát přispěje 220 000 Kč.

 

Rodičovský příspěvek

 

Existují dva druhy sociálních dávek pro rodičovskou a mateřskou dovolenou. Rozlišujte peněžitou pomoc v mateřství (PPM nebo také mateřská) a rodičovský příspěvek. Příspěvek na mateřskou se vyplácí po dobu 27 týdnů, kterou můžete čerpat nejdříve od 8 týdnů před porodem. Částka se vypočítá dle příjmu vás či partnerky. A rodičovský příspěvek pak dostáváte po dobu 2, 3 nebo 4 let. Stačí jen vyplnit formulář na příslušném úřadu práce a od státu dostanete příspěvek v celkové výši 220 000 Kč.

 

Když se rozhodnete pro dvouletou rodičovskou dovolenou, stát vám bude vyplácet měsíční příspěvek 9 166 Kč. V případě tříleté rodičovské vám měsíčně vyplatí 6 111 Kč a u čtyřleté rodičovské dovolené vám bude stát měsíčně přispívat 4 583 Kč. Pokud ale ani jeden z vás nepracuje nebo jste oba studenti, tak musíte mít povinně čtyřletou rodičovskou dovolenou. Tudíž budete dostávat nejnižší měsíční příspěvek.

 

Pozitiva

 

  • Budete lépe rozumět ženám.
  • Když si na chvíli dáte pauzu od zaměstnání, zaručeně vám to prospěje. Možná se pak budete do práce těšit a více ji oceníte.
  • Máte nekonečně mnoho možností, jak naložit s volným časem. Hledejte nové výzvy a nebojte se zkoušet nové věci. Věnujte se vlastním koníčkům a zájmům. Také můžete pouvažovat o doplnění vzdělání.
  • Upevníte si svůj vztah s dítětem.

 

Negativa

 

  • Partnerka se na vás spoléhá, že se o dítě postaráte. A péče o dítě není snadná. Musíte přepnout na nový režim a umět se přizpůsobit potřebám dítěte. Pro některé muže je péče o dítě náročná.
  • Někteří muži se za to stydí. Ne všichni to ocení a pochopí. Pro okolí je to nezvyklé a nepřirozené.
  • Partnerka vám může strávený čas s dítětem závidět. To může vyvolat konflikt.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Helmut Newton – umění, nebo porno?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies