MS v hokeji - reprezentace veze stříbro

Zlatý zázrak se nekonal. Čeští hokejisté ve finále narazili na propracovanou defenzívu Švédů a tentokrát nedokázali zlomit prokletí první třetiny. Přesto je stříbrná medaile s přihlédnutím ke všem okolnostem velkým úspěchem.
Fotografie zachycující přilby a hokejky na ledové ploše po hokejovém zápase

MS v hokeji - dva údery během 37 vteřin

Finálový zápas začal obezřetně z obou stran. Ani český tým ani Švédové nechtěli udělat chybu, a tak se na hřišti rozvinula taktická bitva. Přesto však bylo vidět, že otěže zápasu do svých rukou přebírají Tři korunky. Nejdříve jim rozhodčí neuznali pravděpodobně regulérní gól, kvůli údajné přihrávce rukou, ale v 15. minutě už šli do vedení. Mattson v chumlu před brankou dost šťastně plácl do puku a ten se prapodivným lobem snesl za Hniličkova záda. Naši reprezentanti se ani nestačili vzpamatovat z kuriózní branky a střelu stejného hráče, Mattsona, tečoval Emvall a stav se po pouhých 37 sekundách opět měnil. Od té chvíli, i když si to nikdo z Čechů nepřipustil, režírovali Švédové zápas podle svých představ.

MS v hokeji - Nylanderovy přihrávky rozhodly

Na rozdíl od dvou předchozích zápasů se českým hokejistům nepodařilo ve druhé třetině zvrátit průběh zápasu. Naši reprezentanti působili proti stále dobře se pohybujícím a systematicky bránícím Švédům unaveným dojmem a nedařilo se jim vymyslet žádnou překvapivou akci, kterou by pronikli před branku Holmqvista. Ke všemu ve 24. minutě vykroužil ve středním pásmu oblouček Nylander a nevinný manévr korunoval přihrávkou do jízdy obránci Kronwallovi, který svůj nájezd perfektně dokončil podobnou kličkou a střelou jakou den předtím zaskočil Plekanec Finy. V tom okamžiku převzalo švédské mužstvo osud utkání zcela do svých rukou a pohodlně sbírali naše útočné pokusy už na červené čáře. Definitivní úder nám Švédové zasadili při dvojnásobné přesilovce, když celá akce začala opět u Nylandera a zkázu českého mužstva dokončil J. Jönsson. V tu chvíli mohli v náš úspěch věřit pouze chroničtí optimisté. Utkání se nakonec dohrálo i ve třetí třetině podle stejného scénaře. Čeští hráči toužili aspoň po čestném úspěchu, ale švédský obranný val jim nedovolil vážněji ohrozit branku Holmqvista.

MS v hokeji - stříbrná byla maximem

Přes zklamání těsně po finálovém zápase přiznali čeští reprezentanti, že soupeř byl lepší a že stříbrná medaile je maximem, co tento výběr "bezejmenných" mohl dosáhnout. Vždyť po krachu na Švédských hrách jim dokonce mnozí předpovídali konec ještě před branami čtvrtfinále. Nestalo se a český výběr, za něhož nastoupilo 15 hráčů, kteří nikdy předtím na mistrovství světa nehrálo, dokázal prakticky nemožné. S každým zápasem bylo znát, jak se tým sehrává a začíná fungovat jako nerozborný stroj. Zkušení matadoři Výborný, Hlinka, Hlaváč či Tomáš Kaberle podpořili svými nápady a rozvahou dravost a energii mladíků jako Michálek, Krajíček, Irgl nebo Plekanec a společně se zlepšujícím se gólmanem Hniličkou dotáhli českou reprezentaci opět po roce do finále. Pro tento tým je to i přes nezdar v posledním zápase velká satisfakce a především si tento pocit zadostiučinění může vychutnat po olympiádě kritizovaný trenér Hadamczik.

MS v hokeji - bronz putuje do Finska

V zápase o třetí místo se zpočátku jiskřilo takovým způsobem, že to tento souboj útěchy už dlouho nepamatuje. Byli to však nakonec Kanaďané, kdo v nedělním odpoledni tahal za kratší konec. Jejich projev byl o poznání křečovitější a s postupem času začali kupit chyby, které Finové s přehledem trestali. Vítězstvím 5:0 si tak po stříbru z Turína zajistili bronzové medaile i na světovém šampionátu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Lily Allen – rebelka, která si sáhla na dno
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies