Motokros s bláznem Pastranou

Motokrosoví nadšenci jistě znají týpka jménem Travis Pastrana, který položil základy freestyle motokrosu a také vymyslet většinu triků. Král motokrosu, který nezná bolest a neví, co je strach…Přesně takový je Travis Pastrana.

Fotografie závodníka Travise Pastrana

Něco málo z jeho začátků

Travis Alan Pastrana (přezdívaný TP, Wonderboy, Gimp, naprostej magor) se narodil před pětadvaceti lety v americkém Marylandu. V pouhých čtyřech letech dostal od svého otce malou buginu, která nastartovala jeho kariéru, aniž by to tehdy tušil. Coby čtyřletý jel svůj první závod a nemohlo to dopadnout jinak, než že vyhrál. To je ovšem pouhý začátek… S postupem času jej cesta osudu zavedla k motokrosu.

freestyle motocross

Travis pak chvíli závodil i na kole – mimochodem vyhrál juniorský přebor Ameriky. Pak toho ale nechal a začal se opět naplno věnovat motokrosu. První amatérský titul získal v roce 1992, pak si to ještě čtyřikrát zopakoval. Zároveň s klasickým ježděním propadl Freestyle a více než rychlost na hrbolaté trati jej začaly bavit exhibice a akrobatické prvky. I když stále závodil v motokrosu (ve své první profesionální sezoně dosáhl i se zlomeným palcem na titul mistra třídy 125 cm3 a stal se tak jeho nejmladším držitelem v historii), tak dal své kariéře nový směr – přesněji v ten okamžik, kdy poprvé zazářil na X games (během deseti let zde získal třináct medailí). Jeho agresivní styl byl nepřehlédnutelný, publikum však dostával hlavně na skocích.

motorkář jedoucí pískem

A právě díky svým výkonům začala jeho kariéra růst prudce nahoru - všichni ho začali napodobovat, všichni chtěli být lepší než on… Travis byl ale v klidu a jel si to své… Vždy, když někdo zopakoval jeho trik, stáhl se do ústraní a pak přišel s ještě náročnějším trikem. Když ho například začal ve freestyle porážet Nate Adams, začal trénovat svůj pověstný Double Backflip. To bylo poprvé a naposled. O tři roky později se pokusil (opět na X-Games) vyrobit Toilet Paper Roll – kombinaci underflipu a otočky o 360 stupňů. To se mu ale nepodařilo a tvrdě dopadl na zem.

Sláva, neustále tlaky a děsivá nehoda zapříčinily náhlý zvrat

Ten tlak, co každý den zažíval, nešlo vydržet do nekonečna… Není se proto čemu divit, že se začal pomalu otáček k motorkám zády. Rok 2002 byl pro něj zlomový – i když tvrdě dřel, tak se mu na závodech vůbec nedařilo. Vyvrcholilo to na závodech v Daytonu, kde na cílovém skoku nedotočil backflip a ještě dostal pokutu. Tím skončila jeho profesionální superkrosová kariéra.

Moc tomu ani nepřidala děsivá nehoda, při které narazil ve vysoké rychlosti se svým autem do stromu a při které ochrnul Matt Bigos (motokrosový jezdec), který seděl na místě spolujezdce. V jednu chvíli na vše rezignoval a stáhl se do ústraní.

Nebyl by to ale Travis, kdyby tento boj vzdal. Jeho kamarád se opět postavil po nehodě na vlastní nohy a Travis dostal další impulz k tomu, aby se vrhnul do světa rychlých kol. Neměly to už být ale motorky, nýbrž rally.

král motokrosu Pastrana

Pastranův svět rally

V roce 2003 jel se soutěžním autem Race of Champions a tři roky nato se spolujezdcem Christianem Edstromem vyhrál Rally America. V dalších třech po sobě jdoucích ročnících prvenství obhájil. I v roce 2006 se jako každý rok vrátil na X Games a s motorkou se zapsal do kategorie Nejlepší trik (dvojité salto vzad).

Subaru Impreza

Děsivé noční můry

Jak už to tak bývá, vyjimeční lidé mívají i výjimečné démony a Travis není žádnou výjimkou… Noční můry jej pronásledují už od jedenácti let. Jakmile zavře oči, zdává se mu, jak v krbu hoří dětské panenky.

Pastrana v Nitro Circus

Mimo vše výše zmíněné je Travis členem partičky, která si říká Nitro Circus a točí bláznivé snímky pro MTV. Ve snímcích můžeme vidět Pastranův backflip z baráku na barák, backflip v košili na spaní na šlapací dětské tříkolce, přeskočení letícího letadla backflipem, přeskok letícího Subaru Kena Blocka a nebo například jeho bláznivou jízdu za autem na popelnici.

Prozatím posledním kouskem, kterým Travis zvedl ze židle své fanoušky, byl skok v autě do dálky z rampy na rampu, nad mořskou hladinou, s dopadovou plochou plovoucí daleko od břehu. To se mu samozřejmě podařilo a nový světový rekord byl rázem na světě.

Pro zajímavost:

Jeho kousky dokumentuje snímek 199 Lives: The Travis Pastrana Story.

Pastrana Travis

Jeho zranění ve zkratce

 

7x zlomené zápěstí, 8x operace pravého a 7x levého kolene, 4x zlomená holenní kost, 3x vyhozené rameno, 25x otřes mozku, 1x posunutá páteř o několik centimetrů… To je jen několik „málo“ z jeho zranění. Zkrátka, za úspěch se platí - a v Pastranově případě velmi krutě! Určitě nejsem sám, kterého zajímá, s čím překvapí tento šílenec příště…

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Comeback božské Angeliny??
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies