Mobilní telefony a odborné termíny 1.díl

Základními vlastnostmi mobilního telefonu jsou paměť, výdrž baterie, celkový vzhled a hmotnost. U moderních mobilních telefonů rozlišujeme dvě různé paměti. Vnitřní, ta je nedílnou součástí telefonu, a vnější, kterou si většinou musíme dokoupit.
Mobilní telefon Sony Ericsson P990i

Základní funkce mobilního telefonu

Položme si otázku: „ Kdo dnes používá mobilní telefon?“. Odpovědi jsou různé, ale jedna je zcela určitě správná, a to že tento moderní přístroj užívají všechny věkové generace , ale málokdo jim zcela rozumí. Mobilních telefonů se dá koupit celá řada různých značek, tvarů a funkcí. A právě o funkce dnes půjde. Málokdo ví, co znamenají zkratky typu Bluetooth, EDGE, GPRS, USB a další, proto vám ty nejdůležitější funkce mobilních telefonů alespoň trochu přiblížíme.

Základní vlastnosti mobilního telefonu jsou, paměť, výdrž baterie, celkový vzhled a hmotnost. U moderních mobilních telefonů rozlišujeme dvě různé paměti. Vnitřní, ta je nedílnou součástí telefonu, a vnější (rozšířená), kterou je ve většině případů nutné dokoupit. Při koupi je důležité mít představu o tom, jak má mobilní telefon vypadat - od toho se odvíjí jeho hmotnost a výdrž baterie. Důležitou vlastností těchto přístrojů je i jejich výbava příslušenství, funkce a ovládání.

Vlastnosti mobilního telefonu

Interní paměť telefonu

Je to paměť, která je integrována výrobcem a zajišťuje základní úložiště továrního nastavení mobilního přístroje, jako jsou standardní melodie, obrázky, šablony textových zpráv a samotné textové zprávy. Tato interní paměť slouží i jako datové úložiště telefonního seznamu. Toto se týká standardních mobilních telefonů. U dražších typů přístrojů lze paměť kombinovat s vnější rozšířenou kartou.

Vnější rozšířená paměť telefonu

Tento typ paměti rozlišujeme na několik druhů standardů a velikostí, které jsou pro danou značku specifické. Jedná se o paměť, kterou lze využít k ukládání melodií, videa, obrázků, hlasových záznamů, případně i aplikací a her. Paměť je vzhledově velmi malého tvaru. Pro představu je velikost takovéto paměti přisuzována náhledu jedné pětině velikosti kreditní karty.

Pohotovostní doba

Pohotovostní doba je teoretický odhad, jaký čas vydrží baterie mobilního telefonu na jedno nabití. Počítá se výdrž zapnutého telefonu, který není aktivně používán. Jde ale pouze o odhady výrobce a ve skutečnosti bývají hodnoty výdrže nižší.

Doba hovoru

Délka hovoru nám říká, za kolik minut se mobilní telefon vybije během nepřetržitého hovoru. Podle vlastních zkušeností a zkušenosti i mnohých jiných uživatelů, bývá skutečnost mnohem horší, než udávají výrobci. A týká se to všech značek a výrobců.

Rozměry, velikost a hmotnost mobilních telefonů

Rozměry jsou udávány v milimetrech ve formátu výška x šířka x tloušťka. U telefonů s viditelnou anténou se počítá rozměr těla bez antény. Hmotnost zařízení je udávána v gramech celého přístroje včetně baterie. Konstrukce telefonních přístrojů rozlišujeme na klasické, vyklápěcí véčko, posuvné a jiné. Taktéž vybíráme podle barvy, které jsou u všech výrobců velmi pestré.

Výbava, funkce a ovládání

Každý z nás by si měl před koupí mobilního přístroje předem rozmyslet, co od něj očekává, jak je technicky zručný a k jakým účelům si jej pořizuje. Obchodní manažer si koupí takový přístroj (mnohdy i kapesní počítač), který splní jeho požadavky rychlého telefonování, snadného ovládání a pokud možno co nejspolehlivější telefon co do výdrže a stability, ale i možnosti rychlého připojení s okolím.
Mladý člověk dbá na vzhled, multimediální funkce jsou pro něj důležitou vlastností, přehrávání videa a hudby, fotografování, případně možnost využití aplikací a her.

Tím základním příslušenstvím mobilních telefonů jsou nabíjecí adaptéry, samotná baterie, výměnné kryty a u dražších modelů i náhlavní sady a sluchátka. Vybavením každého přístroje musí být přehledný manuál v rodném jazyce a záruční list, který musí být potvrzený prodejcem, jinak mohou v případě reklamací nastat nemalé potíže.

V dalším pokračování tohoto článku vás seznámíme s podrobným vysvětlením mnohých funkčních zkratek, týkajících se vybavení displeje, bezdrátového připojení či připojení k internetu a dalších, které udávají výrobci i prodejci mobilních telefonů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

5 nejoblíbenějších hitech hraček současnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies