Mobilní etiketa - znáte základní pravidla?

V našem státě mobilní telefon vlastní už i ty nejmenší děti. Mobil a telefonování bereme jako samosřejmost dneška, neuvědomujeme si však, že v některých situacích mobil může i rušit...
Snímek zachycující kreslené postavičky při telefonování

Zajímavosti a rady o telefonování, které ocení nejeden muž a nejedna žena

Mobil je naším každodenním pomocníkem, většina z nás ho nosí neustále při sobě a nedovedeme si život bez něj snad ani představit. Během dne se však můžeme mnohdy dostat do situací, kdy bychom měli při jeho používání brát ohled na své okolí.

 

Úplné vypnutí mobilního telefonu je vyžadováno jen zcela výjimečně – v nemocnicích, specializovaných laboratořích, nebezpečných provozech, nebo v letadle. V ostatních případech postačí například vypnutí zvonění a nastavení telefonu na vibrační vyzvánění, abychom byli stále k zastižení a přitom nerušili své okolí.

Pravidla, která uznává celý svět:

  • za volantem – při jízdě autem bychom bez soupravy handsfree neměli telefonovat vůbec, dokonce nám to ukládá i zákon. Věnování se řízení je na prvním místě, jinak riskujeme nehodu.
  • v divadle, na koncertech a jiných veřejných budovách - nastavit tiché zvonění
  • letadlo – vypnout, nebo přinejmenším dbát pokynů posádky letadla.
  • v čekárně u lékaře, v nemocnicích - nerušit ostatní svým hlasitým hovorem, ticho léčí
  • na pracovních poradách - omezit volání na minimum, vyřídit jen nezbytně nutný hovor a nenatahovat ho
  • stolování a telefon – Při jakémkoli jídle neodbíhat od stolu. Netelefonovat při posezení s přáteli a věnovat se jim po celou dobu jejich přítomnosti, případný hovor vyřešit rychle a stručně.
  • nedávat číslo – telefonní číslo někoho jiného by pro nás mělo být svaté, bez souhlasu dotyčné osoby je nepřípustné šířit ho dál.
  • na veřejných místech, jako jsou veřejné dopravní prostředky, společné místnosti na úřadech a jim podobné prostory, je vhodné omezit hovor na neosobní věci, ostatní lidé by se mohli vašim intimním věcem začít smát.
  • volejte ve vhodnou dobu, respektujte volný čas a soukromí, večer a v noci volejte jen v nutných a zcela výjimečných případech.
  • je dobré vybrat si vhodné zvonění - přece nepůjdete na fotbal do baníkovského kotle a začne vám na mobilu hrát hymna Sparty. To byste asi jen tak nerozdýchali.

Několik slov na závěr

Dnešní doba v mnoha případech dokonce vyžaduje, abychom měli u sebe mobilní telefon neustále. Ale je jen na nás, jak moc s ním budeme rušit své okolí. Pokud vyžadujete od ostatních ohleduplné chování, nezapomeňte jít jim příkladem.

Zajímavé články z rubriky

Drinky pro správné chlapy

Powerball – koule neuvěřitelné síly

Jak svět dobýval vesmír?

Jak svět dobýval vesmír?

Kondomy - vše o nich...

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nové drsné filmy v našich kinech
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies