Mobilní etiketa

Život bez mobilu si dnes jen stěží dokážeme představit. Málokdo ale ví, co se při používání mobilu sluší a co ne. Jak jste na tom vy?

Slušně s mobilem

Mobilní telefon dnes vlastní snad každý, stejně jako při stolování a dalších činnostech ale platí pravidla, jak se při používání mobilního telefonu chovat a kdy jej raději nepoužít vůbec.

Kdy si nastavit tiché vyzvánění

Existují situace, kdy je slušné si vyzvánění mobilu vypnout. Platí to především pro návštěvy veřejných prostor jako je divadlo, kino nebo ordinace vašeho lékaře. Také ve zdravotních zařízeních, kam jdete třeba jen navštívit nemocného kamaráda, se nehodí hlasitým vyzváněním rušit okolí. Ticho přece léčí!

Doporučujeme vypínat vyzvánění také v něžných chvílích s vaší drahou polovičkou. Dáte ji tak najevo, že je pro vás důležitější než ostatní (kteří případně mohou zavolat později).

Kdy omezit telefonování a SMS

Možná to sami znáte. Přijdete na návštěvu k přátelům a některý z nich neustále telefonuje či píše SMS. Závisláků na mobilních telefonech je dnes čím dál tím více, dotyční si ale patrně neuvědomují, že svým počínáním uráží své okolí. Host by se měl svému hostiteli věnovat. Pakliže tak nečiní, dává tím najevo svou neúctu.

Samozřejmě se může stát, že si na návštěvě potřebujete vyřídit důležitý hovor – slušností je omluvit se, odebrat se do jiné místnosti, abyste svým telefonováním nerušili, a poté se vrátit. Jestliže se ukáže, že telefonující nemá na srdci nic důležitého, omluvte se, že nemáte čas a že mu zavoláte později. Totéž platí o SMS zprávách. Potřebujete ji nutně vyťukat? Omluvte se hostiteli a dejte najevo, že je to opravdu důležité. Psaní několika SMS či zdlouhavé nebo opakované volání v průběhu návštěvy opravdu není košér.

Volejte ve vhodnou dobu

Je příjemné, že máme díky mobilním telefonům téměř kohokoliv neustále na příjmu, měli bychom ale respektovat dobu jejich dovolené či spánku. Absolutně nevhodné je volat po desáté hodině večerní nebo před osmou hodinou ranní.

Pozor jak a o čem mluvíte

Hlasité telefonování, díky kterému ví všichni cestující v tramvaji, že jste po včerejší párty musel vytírat podlahu na toaletě, je velmi nevkusné. Při telefonování na veřejnosti snižte svůj hlas a dávejte si pozor na to, co říkáte. Soukromá a intimní témata vyřizujte v soukromí, nejlépe z domova; anebo zvolte formu nikoho nerušících SMS zpráv.

Telefonování v autě zakázáno

Pokud ovšem nemáte sadu hands-free. Toto pravidlo bohužel ne každý dodržuje. Uvědomte si, že telefonováním či psaním SMS za jízdy ohrožujete nejen sebe, ale i ostatní. Pokud navíc v autě někoho vezete, nemusí mu být jízda s takto nezodpovědným řidičem příjemná.

Cizí mobil – tabu pro vás!

Číst zprávy v cizím mobilu je nejen vrcholně neslušné, ale také protizákonné! Je to zásah do vašeho soukromí, podobně jako by vám někdo otevíral dopisy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Soutěžte s filmem Mechanik zabiják
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies